12:28 / 10.12.2020.

Autor: Vijesti/IMS/B.V.M./S.M./HRT/Hina

Nestala platforma Ivana D pronađena na dnu mora

Ilustracija, platforma Ivana A

Ilustracija, platforma Ivana A

Foto: - / -

Plinska platforma Ivana D pronađena je na dnu mora, ne ugrožava promet brodova, nema ispuštanja plina, a nema straha ni od onečišćenja, izjavio je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić .
Plinska platforma Ivana D pronađena je na dnu mora, ne ugrožava promet brodova, nema ispuštanja plina, a nema straha ni od onečišćenja, izjavio je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić .

- Platforma je završila na dnu mora jer joj je pukla noga na kojoj stoji. U Ini kažu kako je došlo do puknuća na spoju između nosača i pilota. Cijevi su se savile i platforma se izvrnula te potonula na 40 m dubine. Iz Ine odbacuju da je uzrok neodržavanje. Kažu kako imaju svu dokumentaciju i da je platforma uredno održavana. Provjerit će se i nije li krivac za to onaj tko je dizajnirao platformu. Ina će dodatno provjeriti svih 19 platformi što ih imaju u Jadranu. Što se tiče Ivane D ne za se još uvijek hoće li ju vratiti u proizvodnju ili ju otegliti s morskog dna, javila je u Dnevnik HTV-a novinarka Jasminka Kalčić.

Ivan Šantić, voditelj Nacionalne središnjice za nadzor pomorskog prometa, kazao je da je platformu pronašla ronilica na poziciji na kojoj jei postavljena. Dodaje da nema nikakve opasnosti za sigurnost plovidbe.
➡️ Pilot Obalne straže potvrdio da plinska platforma Ivana D nije vidljiva na poziciji

Ministarstvo je u priopćenju navelo da je tijekom prijepodneva obavljen pregled morske površine i morskoga dna na poziciji Ivane D, da je pregled obavljen brodom i daljinski upravljanom robotskom ronilicom te je tom prilikom "utvrđeno kako se odobalni objekt Ivana D u cijelosti nalazi na morskome dnu". Potvrdio je to u izjavi ispred Ministarstva i pomoćnik ministra Siniša Orlić, koji je kazao da je plinska platforma Ivana D pronađena na istom mjestu gdje je bila i postavljena i sada se nalazi položena na dno.

- Zasad se ne zna zbog čega je platforma potonula, čeka se završetak istrage, zasad znamo da se monopod prekinuo i da je platforma položena na dno. Isto tako, plinske cijevi nisu ugrožene i nema ispuštanja plina, rekao je. Na pitanje razmišlja li se već o izvlačenju platforme Ivana D, Orlić je odgovorio kako će se za početak dati nalog koncesionaru (Ina) da izvuče sve onečišćujuće tvari koje su eventualno pričvršćene za platformu kao što su akumulatori i sl., a tek onda će se razmišljati ili o izvlačenju ili nekim drugim opcijama.


Orlić ističe da je podvodni dio platforme Ivane D zadnji put pregledan 2018. godine, a sljedeći pregled joj je trebao biti 2023. godine. Inspekcijski pregled je napravljen u listopadu 2020., dok je Hrvatski registar brodova platformu pregledao u rujnu ove godine.

Platforma je pronađena ronilicom koja odašilje sliku na brod, a išlo se brodom Brodospasa na kojem su bili istražitelji svih nadležnih tijela. Kako su iz Ministarstva mora naveli u priopćenju, jutrošnjem pregled morske površine i morskog dna bili su nazočni predstavnici Ine, inspektor sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnik Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, te energetski inspektor za naftno rudarstvo Državnog inspektorata.

Inina nenastanjena platforma Ivana D nalazila se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule. Komunikacija i vizualni kontakt s tom platformom izgubljeni su u subotu poslijepodne kada je to područje sjevernog Jadrana zahvatilo nevrijeme s jakim vjetrom i velikim valovima. Iz Ine su ranije izvijestili da se na platformi aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (ESD - Emergency Shut Down) te da nije bilo štete za okoliš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!