16:09 / 27.02.2020.

Autor: Zrinka Perić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Nestale osobe

-

-

Foto: - / -

Samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 3 mjeseca ekshumirano je 11 posmrtnih ostataka i pronađena jedna masovna grobnica. Na području Hrvatske taj broj je veći.
U organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke" - održana je javna tribina o nestalim osobama. Članovi obitelji nestalih osoba još jednom su ponovili kako imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najbližih.

Gotovo 30 godina majka nestalog hrvatskog branitelja Jelena Baketa iz Lovasa živi u nadi da će pronaći kosti voljenoga sina koji je, kaže, nestao iz bolnice s onih 5 autobusa, kako su joj rekle medicinske sestre.

Ni majka nestalog hrvatskog branitelja iz Vinkovaca Spomenka Kušić još nije pronašla sinove posmrtne ostatke. Za njim i dalje ustrajno traga i tuguje. Svaka ekshumacija za nju je nova nada.

Samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 3 mjeseca ekshumirano je 11 posmrtnih ostataka i pronađena jedna masovna grobnica. Na području Hrvatske taj broj je veći.

- Pronađeno je 109 posmrtnih ostataka, a identificirano 173. Što se tiče 2019. godine ekshumirano je i identificiran 71 posmrtni ostatak, rekao je pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić.

Na popisu nestalih nalazi se 1 871 ime. Najveći broj žrtava, njih 530, su osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Supruga nestalog hrvatskog branitelja iz Sotina Matija Kušić kazala je da se svi nadaju i misle da su tu kosti njihovih voljenih i dodaje:

- I veselimo se kada se nekoga nađe, jer i u nama onda živi nada.

Nada da će jednom doznati pravu istinu i napokon pronaći svoj mir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!