16:18 / 22.04.2021.

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Nestašica krvi u riječkom KBC-u

Darivatelj krvi

Darivatelj krvi

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

U riječkom KBC-u nedostaje svih krvnih grupa izuzev nula negativne. Hitan apel upućen je svim darivateljima krvi, kao i onima koji će to tek postati. 

Darivatelji krvi u Rijeci su prijeko potrebni, jer krvnih pripravaka manjka pa iz riječke bolnice apeliraju na darivatelje.

- Zalihe krvnih pripravaka u KBC-u su kritične. Nedostaje svih krvnih grupa izuzev nula negativne. Nakon jučerašnjeg apela imali smo 110 darivatelja, nešto u ustanovi, a nešto na terenskoj akciju u Lovranu. To je dovoljno samo da pokrijemo dnevne potrebe, istaknula je prim. prof. dr. Sanja Balen, pročelnica Katedre za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Rijeka u Regionalnom dnevniku HTV-a.

Krvnim pripravcima, uz Primorsko-goransku, opskrbljuju se i Ličko-senjska te Istarska županija.

- Do nestašice je došlo jer je posljednjih dana darivatelja manje, ispod 20 ljudi dnevno, a mi na dan izdamo više od 90 krvnih pripravaka, kazala je prim. prof. dr.  Balen.

U Zavod za transfuzijsku medicinu može se doći danas do 19 sati te sutra od 8 do 15 sati. Dobrodošli su svi, posebice mladi.

- Možemo apel proširiti ne samo na darivatelje, nego i one koji još nisu dali krv, a takvih je mnogo. Računamo da tek oko 5-6 posto onih koji bi mogli dati krv i daju krv, kazao je Ivo Vidotto iz Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Osim na Zavodu krv će se prikupljati i na akciji u zgradi Luke Rijeka u subotu od 9 do 12 sati. S malo dobre volje i izdvojenog slobodnog vremena spasiti se mogu nečiji životi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!