Soldo: Propranolol se koristi i kod stresa prilikom javnog nastupa

03.08.2023.

10:28

Autor: Studio 4/HRT/A.S.

Ana Soldo

Ana Soldo

Foto: HTV, Ilustracija / HRT, Shutterstock

Sve je češća nestašica lijekova, a trenutno nedostaje propranolola, koji se upotrebljava za povišeni krvi tlak, migrene i stanje nakon infarkta. S obzirom na to da mu na našem tržištu nema zamjene, veledrogerije su pokrenule izvanredni unos iz drugih europskih zemalja.

O nestašici lijekova govorila je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

- Nestašice su jedan problem koji se javlja svaki dan. Čak i ljekarnici godinama rade istraživanja koliko vremena tjedno trošimo na nestašice. Prije COVID-a je to bilo negdje četiri sata, danas je to već skoro šest sati tjedno. Znači skoro cijeli radni dan u tjednu prosječni europski farmaceut potroši na saniranje nestašice, na rješavanje nestašice, rekla je. 

Dodala je da Hrvatska, iako je malo tržište nema toliko nestašica koliko imaju neke velike zemlje tipa Njemačka i Francuska koje su sada uvele niz novih propisa da bi olakšale i ljekarnicima, i liječnicima, a i uvoznicima da stave lijek na tržište.

- Tipa Njemačka koja ima enormne probleme s lijekovima koji su u nestašici. Čak su ljekarne dobile dozvolu da same uvoze s drugih tržišta lijekove što je kod nas dosta daleka budućnost. COVID je malo povećao problem. Ja bih rekla i ova ekonomska kriza koja je uzrokovana i ratom i cijelim tim logističkim problemima, kazala je.

Dodala je da postoje dosta razloga za nestašice, od kompleksne proizvodnje do najvećeg standarda sigurnosti. 

- Gdje je svako malo odstupanje u proizvodnji zapravo vam prekine proizvodnju i proces ide iz početka. S tim da farmaceutska proizvodnja se planira godinama unaprijed. Ako ste planirali u trećem mjesecu uraditi propranolol, vi tek imate termin za propranolol, možda za par godina. Dodatno, proizvođači stalno napominju da niske cijene lijekova, naročito generički, su jako otežale njihovo poslovanje. I vrlo često imamo i na stranicama HALMED-a objašnjenje zašto lijeka nema su komercijalni razlozi, objasnila je. 

Rekla je da je proizvođač, to jest nositelj odobrenja prijavio nestašicu, a razlozi su bili u kvaliteti određenih serija koji su se pojavili u četvrtom mjesecu ove godine. 

- Ta potrošnja koja je standardna, neke serije su povećane i uzrokovale su da lijeka nema, odnosno nestašice. U ljekarnama još uvijek ima zaliha, tako da će pacijenti još neko vrijeme u prometu imati taj lijek, objasnila je. 

Za što se koristi lijek?

Soldo je rekla da se lijek primarno koristi za snižavanje krvnog tlaka, a kasnije se pokazalo da pomaže i kod migrena. 

- Postoje i neke indikacije kao neki tremor određenih dijelova tijela gdje se lijek primjenjuje i ima dosta dobre učinke, istaknula je. 

Dodala je da je također lijek koji se koristi i kod stresa prilikom javnog nastupa jer smanjuje stresne reakcije u tijelu. 

Adekvatna zamjena za lijek

Soldo je rekla da adekvatne zamjene za ovaj lijek nema. 

- Istog tog lijeka od drugih proizvođača nemamo, ali naš zakon o lijekovima i pravilnici koji proizlaze iz njega predviđaju interventni uvoz lijeka. To znači da liječnik obiteljske medicine može pripremiti dokument i poslati za HALMED-u gdje traži za određenog pacijenta ili određenu skupinu pacijenata interventni uvoz lijeka i onda veledrogerije pokrivaju proces. Zavisi kakav je lijek, ali za neke lijekove to traje par dana, za neke treba malo duže. Ja sam provjeravala, veledrogerije su već pokrenule postupak interventnog unosa i lijek iz interventnog unosa je već dostupan za pacijente, tako kad nestane ovo koje je standardno u prometu, pacijenti će imati dostupan lijek, objasnila je Soldo.

Plaćanje lijeka 


Na pitanje hoće li građani morati plaćati lijek više nego što su ga prije plaćali, Soldo je odgovorila da koliko zna zadnje serije lijekova koje su došle su bile iste cijene kao i do sada ili par kuna više. 

- Mi nemamo kontinuiranu jednaku cijenu jednog unosa. Svaki put kad se unese u tržište imate novu cijenu jer ovisite o tome kolika je cijena bila na tržištu s kojeg ste ga dobili i to se vrlo često situacija mijenja, kazala je. 

Nestašice


Istaknula je da su za ovu godinu prijavili nekih 170 nestašica lijekova. 


- S tim da imamo i neke nestašice lijekova koje su još od ranije aktualne. HALMED je regulatorna agencija koja prati nestašice lijekova, redovito se objavljuje i ažurira stranica, tako da pacijenti, liječnici i mediji mogu vidjeti kakvo je stanje s lijekovima, objasnila je Soldo. 


Dodala je da se realiteti nestašice lijekova moraju pratiti na malo drugačiji način jer, kaže, mora se gledati iz perspektive pacijenta. 

Rad u ljekarnama


Komentirala je i rad u ljekarnama te je rekla da rad u ljekarnama postaje sve teži. 


- Puno je administracije s kojom se moramo baviti, jako je puno i teške komunikacije s pacijentima. Svako nezadovoljstvo koje se dogodi pacijentima zbog problema u sustavu se zapravo iskali u ljekarnama. I taj smjenski rad, veliko opterećenje i plus taj pritisak koji imamo od strane pacijenata, ljude nekako demotivira i traže si neke lakše poslove, istaknula je. 


Dodala je da naši farmaceuti odlaze u inozemstvo te da se bave istraživanjem, kliničkim ispitivanjima i drugim određenim sektorima koji u Hrvatskoj ne postoje. 


Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!