Soldo: Nestašica lijekova u RH stalno je stanje, ali nema razloga za paniku

27.11.2022.

09:48

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Nestašica lijekova

Nestašica lijekova

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Nakon što je potvrđena nestašica nekoliko važnih lijekova u hrvatskim ljekarnama, građani se s pravom pitaju mogu li se pronaći alternativni. Istodobno veledrogerije upozoravaju Vladu da je dug za isporuku lijekova opet porastao na 5,5 milijardi kuna. Kako izaći iz začaranog kruga, pitali smo Anu Soldo, predsjednicu Hrvatske ljekarničke komore.

- Nestašica lijekova u Hrvatskoj stalno je stanje. Možda ćemo zbog COVID-a, rata u Ukrajini i svih poskupljenja koja se događaju imati malo više problema s tim, ali vidimo da probleme imaju i neke naprednije i bogatije zemlje, rekla je Ana Soldo.

- Cijelu godinu u Njemačkoj je velik problem nestašice lijekova. Nijemci imaju 100.000 registriranih lijekova, a nestašica je za njih 300-tinjak. U Hrvatskoj imamo 15.000 registriranih lijekova, a od 200 do 300 lijekova na neki je način nedostupno pacijentima, istaknula je.

Smatra da bi Hrvatska trebala promijeniti pravila o propisivanju i izdavanju lijekova kako bi ljekarnici mogli reagirati brže reagirati i pacijentima u ljekarnama dati potreban lijek.

- Trenutačno je nestašica lijekova za tlak. Imamo ih na 100-tinjak registriranih, ali problem je što ponekad pacijenti moraju prvo otići specijalistu pa onda liječniku obiteljske medicine da mu se promijeni terapija, rekla je Soldo ističući da nema razloga za paniku.

Osvrnula se i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.

- Jedino je rješenje da se na neki način država zaduži i plati sve zaostale dugove da bi se odnosi postavili kako treba. Veledrogerije, ljekarne, pa i ravnatelji bolnica, troše enormno puno vremena na saniranje tog duga. Stalno je neki problem oko isporuke lijekova i to nema smisla. Također, treba promijeniti način financiranja bolnica. Ako kontinuirano svakih pola godine dajemo nove injekcije u sustav, a ništa se nije promijenilo, onda taj sustav financiranja ne funkcionira, rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!