Neugašena vatra, opušci i staklo najčešći okidači ljetnih šumskih požara

13.06.2023.

10:27

Autor: Hina/HRT/A.S.

Šumski požar, ilustracija

Šumski požar, ilustracija

Foto: Thomas Schulz, DPA / PIXSELL

Hrvatske šume (HŠ) pokrenule su kampanju "Nemar je prva iskra", upozoravajući putem promotivnih spotova da su neugašena vatra i opušci u prirodi te odbačeno staklo najčešći okidači ljetnih šumskih požara.Stručnjaci procjenjuju da su čovjek i njegov nemar glavni uzrok čak 90 posto požara pa Hrvatske šume kampanjom žele osvijestiti građane i turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre.

Protagonisti promotivnih spotova su obični ljudi čije se nesmotrene radnje često mogu vidjeti u stvarnosti, a posljedica im je vatra s katastrofalnim ishodom. Hrvatske šume ističu da pokupljen opušak, staklo bačeno u smeće ili plamen ugašen do kraja često mogu značiti više od cijelog niza protupožarnih mjera.

Protupožarna sezona traje neprestano pa će Hrvatske šume u 2023. u te svrhe uložiti više od 16 milijuna eura. Nabavljena je integrirana usluga video nadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara. Ukupno se u šumama nalazi 96 kamera na 48 lokacija i četiri nadzorna operativna centra u četiri dalmatinske županije, a njihov će se broj povećavati u narednim danima.

Dok traje protupožarna sezona, od lipnja do rujna, aktivnosti se pojačavaju pa je tako organizirana i pojačana motriteljsko-dojavna služba na području krša kako bi se što više smanjilo vrijeme reakcije na uočen dim, navode u Hrvatskim šumama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!