18:58 / 28.01.2019.

Autor: HRT

Neujednačena sudska praksa

-

-

Foto: - / -

S druge strane, kod sina umirovljenog generala Mladena Kruljca, pronađeni su marihuana, kokain, novac, digitalna vaga. Godina zatvora zamijenjena mu je radom za opće dobro.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je da je stigla molba Huanita Luksetića za pomilovanje. Kaže da će u najkraćem mogućem roku - zahtjev proslijediti predsjednici Republike. U njezinu Uredu, pak, navode da bi mogao biti pomilovan isti dan kada zaprime zahtjev. Luksetić je dobio bezuvjetnu dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog marihuane koju upotrebljava jer boluje od multiple skleroze.

Za uzgoj 15 kg ili 11 stabljika konoplje, Huanito Luksetić dobio je 2 godine zatvora. Sud nije povjerovao da mu toliko treba za liječenje mutiple skleroze pa su pretpostavili da je ostatak za prodaju. Građani na skupu potpore u Rijeci kažu: nije to zloporaba, nego lijek.

S druge strane, kod sina umirovljenog generala Mladena Kruljca, pronađeni su marihuana, kokain, novac, digitalna vaga. Godina zatvora zamijenjena mu je radom za opće dobro i kaznom od 200 tisuća kuna. Njegov odvjetnik Branko Šerić smatra da su slučajevi neusporedivi jer Kruljac je priznao posjedovanje droge, a preprodaja nije dokazana.

Sudska praksa pokazuje da je u nizu slučajeva pronađeno znatno manje droge nego kod Kruljca pa su ipak morali u zatvor. No Šerić kaže da prvo treba pročitati sudske presude.

- Nemamo dva ista, identična slučaja. Da imamo odmah potpisujem da nam umjetna inteligencija i kompjuteri rješavaju predmeti - kaže Šerić.

Pulska sutkinja Vera Glasnović Gjoni oslobodila je pak krivnje 48-godišnjakinju zaraženu HIV-om i oboljelu od hepatitisa C za uzgoj marihuane u stanu. Teretila se da je sa suprugom uzgojila 9 biljaka konoplje. Za to je predviđena kazna do 5 godina zatvora.

- Tjekom postupka sam utvrdila da je okrivljena zbog bolesti konzumirala drogu. Da je tomu tako potvrdio je i vještak sudske medicine i naravno da sam u takvoj situaciji donijela oslobađajući presudu. To je bilo beznačajno djelo - kaže sutkinja.

Slučaj Huanita Luksetića ne može, kaže, komentirati jer ne zna sve činjenice, ali kada bi ustanovila da mu pomaže u borbi s bolesti, ne bi dvojila.

Sreća u Luksetićevoj nesreći je da će na kraju biti pomilovan, a ministar pravosuđa kaže da ionako tako teško bolestan ne bi završio u zatvoru.

- Kada ljudi dođu i imaju zdravstvene tegobe, mi ih šaljemo u našu zatvorsku bolnicu. Ukoliko ona ne može pružiti zdravstvene usluge, oni idu u redovnu bolnicu. Tako da mi jako vodimo računa o zdravstvenom stanju svi koji dođu u sustav - uvjerava ministar.

Čim ministarstvo Uredu predsjednice pošalje izvješće, pomilovanje stupa na snagu. Drugima u sličnoj situaciji očito jedino preostaje dokazivati na sudu što je kriminal, a što borba za život.

I  kraju da spomenemo kako je u Rijeci održan miran prosvjed građana u znak potpore Huanitu Luksetiću. Okupilo se dvjestotinjak građana - neki i sa zapaljenim jointom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!