10:33 / 09.05.2021.

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/HRT/Hina/J.L./B.A.

Ekološkom akcijom ronioci se prisjetili svih žrtava potresa

Petrinja

Petrinja

Foto: Dnevnik / HRT

Više od četiri mjeseca prošla su od katastrofalnog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju. Na području županije po ažuriranim ArcGIS podacima neuporabljiva su 4202 stambena objekta od dosad pregledanih 37.596. Naše ekipe svakog su dana na tom području i prate obnovu, probleme tamošnjeg stanovništva, ali i nebrojene akcije pomoći. 

Jedna od takvih danas se odvila na petrinjskom kupalištu - ekološkom akcijom ronioci su se prisjetili svih žrtava potresa. Kako je u HTV-ovom podnevnom Dnevniku javio Boris Kanazir, 50-ak ronioca okupilo se kako bi čistili Kupu. Osim pomoći lokalnom stanovništvu, cilj akcije je i osvijestiti građane o važnosti očuvanja okoliša.


U 12.19 sati ronioci su ponovno zaronili Kupu i s dna izvukli veliko srce u znak sjećanja na sve žrtve potresa te položili vijenac u rijeku.

- Ronioci diljem Hrvatske i regije udružili su se u humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za nastradale u potresu u jednu grupu Ronioci za Banovinu. Do sada smo opskrbili i zbrinuli jako puno obitelji. Od prvog dana od kada smo ovdje distribuirali smo više od 750 tona pomoći, različitih potrepština, odjeće i obuće, higijenskih potrepština, rekla je organizatorica akcije Andrea Vedrina.

Na području Sisačko-moslavačke županije po ažuriranim ArcGIS podacima neuporabljiva su 4202 stambena objekta od dosad pregledanih 37.596. Nakon razornog potresa koji je u prosincu 2020. pogodio tu županiju prijavljene su štete na ukupno 39.711 stambenih objekata.

Prema najnovijim ArcGIS podacima, zbog vanjskih utjecaja neuporabljivo je 412 stambenih objekata.

Privremeno neuporabljiv je 3691 stambeni objekt i te objekte treba detaljno pregledati, dok na 4467 privremeno neuporabljivih objekata treba provesti mjere hitne intervencije.

Bez oštećenja uporabljiva su 704 stambena objekta, njih 7287 uporabljivo je bez ograničenja, a s preporukom o postupnju uporabljiva su 16.833 stambena objekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!