17:53 / 09.04.2019.

Autor: Borko Brunović/D.M./HRT

Neviđene mjere sigurnosti za kineskog premijera

Foto: ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Snajperisti na zgradama, policija na ulicama. Pregledava se svaki pedalj. Psi tragači u potrazi za eksplozivom. Trasa kojom će proći kineski premijer je spremna.
Zbog dolaska kineskog premijera Li Keqianga i izaslanstva od gotovo 500 kineskih političara i gospodarstvenika očekuju se gužve u prometu. U Zagrebu je na snazi posebna prometna regulacija, a za sigurnost kineskog veleposlanstva brine 800 policajaca.

Snajperisti na zgradama, policija na ulicama. Pregledava se svaki pedalj. Psi tragači u potrazi za eksplozivom. Trasa kojom će proći kineski premijer -  spremna. Ako se za prolaska kolone nađete u zaustavljenom tramvaju ili autobusu - znajte da iz vozila ne smijete izlaziti. Policija je to zabranila iz sigurnosnih razloga.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić izjavio je kako se radi o najsloženijem osiguranju do sada, za koje je SOA morala unajmiti dodatna blindirana vozila. Samo u Zagrebu  drugog čovjeka najmnogoljudnije zemlje svijeta čuvat će 800 policajaca. Angažirani su službenici temeljne, interventne, prometne, krim, specijalne i granične policije.

Oko 20 sati trasom od Zračne luke prema središtu grada proći će štićena kolona kineskog premijera. Na tom putu najavljene su kratokrajne blokade i manji zastoji u prometu. Promet središtem grada bit će otežan sve do sutra u 17 sati. Gornji grad bit će pod opsadom, zabranjeno je parkiranje i zaustavljanje - a svi prilazi Trgu sv. Marka do podneva će biti blokirani.

Brojno kinesko izaslanstvo od gotovo pet stotina gospodarstvenika i političara - popunilo je turističke kapacitete. Hoteli u koje su smještene kineske delegacije su potpuno popunjeni, a gosti koji su inače odsjedali u tim hotelima izabrali su druge smještajne kapacitete, mahom hotele s četiri i pet zvjezdica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!