Priča s Peščenice: Dok je bio kod liječnika, srušili mu kuću

08.03.2023.

Zadnja izmjena 19:52

Autor: Hina/HRT

Srušena potleušica na zagrebačkoj Peščenici

Srušena potleušica na zagrebačkoj Peščenici

Foto: HRT / HTV

Nevjerojatan slučaj u jednoj zagrebačkoj četvrti: vlasnik kuće, koji je u petak ujutro otišao liječniku, ostao je šokiran nakon povratka. Naime, počeli su mu rušiti rodnu kuću. Tvrdi da je rušenje u planu jer se treba širiti obližnja škola, ali ne sada, nego za 4 - 5 godina. Sada od Grada čeka zamjenski stan.

Sve samo ne uobičajen život na Staroj Peščenici - Siniša Hunjak u svojoj kući više ne može živjeti. Kaže da je samo pet dana prije rušenja iseljena jedna romska obitelj iz susjedne kuće s broja 7 i iz istog dvorišta, no njegova kuća nosi broj 9.

- Sve je uništeno, štokovi izvađeni, to samo što se sruši. I ova teška blindirana vrata, što mi je familija kupila, sve je to uništeno. (...) U 21. stoljeću ja imam pravo na neki stančić, ako sam tu rođen, 57 godina - imam pravo dobiti stan, govori vlasnik kuće Siniša Hunjak.

Tu živi od rođenja, govori kako se teško razbolio i radno je nesposoban. O svemu je obavijestio policiju i Grad te sumnja da je u sve upleten građevinski lobi zbog privlačne lokacije. Sada živi kod rodbine. Sve mu je pokradeno.

Njegova sestra Adela Kahrić tvrdi kako su im 2022. iz Grada potvrdili da će se objekt rušiti za četiri godine, a da će njezin brat od grada dobiti smještaj. Za sutra je dogovoren i sastanak u Gradu s ciljem pronalaska primjerenog oblika smještaja, kako bi ovaj, najblaže rečeno, neobičan slučaj što prije bio riješen.

Grad: Nismo rušili kuću, a smještaj tražimo


Iz Grada Zagreba poručili su u srijedu da u Ulici IV. Stara Peščenica 9 rješavaju imovinsko-pravne odnose zbog izgradnje Osnovne škole Dragutina Kušlana, ali nisu srušili ni demolirali kuću u kojoj je živio 57-godišnjak i rade na iznalaženju primjerenog smještaja za njega. U odgovoru iz zagrebačke gradske uprave istaknuli su da je Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u kontaktu s Hrvatskim zavodom za socijalni rad, koji je nadležan za iznalaženje primjerenog oblika smještaja, kako bi situacija bila što prije riješena.


Policija: Grad naložio rušenje


Iz Policijske uprave zagrebačke medijima su odgovorili da su "kroz obavljene razgovore došli do saznanja da su građevinski radnici započeli s uklanjanjem derutnog, neadekvatnog za život objekta, a što je rješenjem naloženo od strane Grada Zagreba". Napomenuli su da za vrijeme postupanja građevinski radnici nisu zatečeni, a nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela ili prekršaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!