Nevrijeme poharalo dijelove Slavonije - procjenjuje se šteta

11:00 / 05.08.2021.

Autor: HRT

 Snimka nadzorne kamere iz jednog vinkovačkog kafića pokazuje kojom je jačinom vjetar jutros udario na taj grad

Snimka nadzorne kamere iz jednog vinkovačkog kafića pokazuje kojom je jačinom vjetar jutros udario na taj grad

Foto: Zrinka Perić / Screnshot/HRT

Nakon što se Dalmacija proteklih dana borila s požarima, dio Slavonije jutros je pogodilo kratko i snažno nevrijeme. Jak vjetar lomio je stabla i nosio crjepove, oštećeni su objekti i automobili u đakovačkom, osječkom, vinkovačkom i vukovarskom kraju. 

Štete se procjenjuju, a najviše su stradali krovovi kuća. I mještani i vatrogasci cijeli su dan popravljali krovove, micali stabla prometnica te popravljali električne vodove. Situacija je sad pod kontrolom u što se uvjerila i naša ekipa, javila je iz Semeljaca za Dnevnik HTV-a Ana Barišin. Naglasila je da je osječki Centar 112 zaprimio oko 300-tinjak poziva. Potvrdila je da u ovom snažnom nevremenu nitko nije ozlijeđen.  

U Petrovoj Slatini odmah nakon nevremena krenuli su raščišćavati. Polomljeno drveće i grane na sve strane. Građani svjedoče kako se "najednom spustio mrak", "sve je jurilo sačuvaj Bože".

- Odjednom je naišao oblak od Čepina i od strane od Đakova. Stalno od te strane dobijemo kišu i nevreme. Međutim do sada nije nikad tako pirilo, a 70 godina imam, kaže Ljubomir Vlahović.

Stari je orah pao je na trošnu kuću u Vrbici dok je u njoj bila devedesetogodišnja starica. Nakon što su završili ovu, vatrogasci su odmah otišli na drugu intervenciju. U Semeljcima je jak vjetar odnio dijelove krova s velikog spremišta na desetke metara uokolo.

U Đurđancima ne pamte ovakvo nevrijeme. Od jutros se uklanja se slomljeno drveće, popravljaju električni vodovi i krovovi. Gotovo na svakom krovu nedostaje crjepova. Uz vatrogasce i ostale dežurne službe vrijedni su se ljudi odmah primili posla, popravljaju krovove i spremaju žito na sigurno, kako im najavljena kiša ne bi nanijela još štete.

Šteta se utvrđuje i na području Vukovara i Vinkovaca gdje je jutros olujno nevrijeme nosilo krovove zgrada, rušilo stabla, a šteta na usjevima tek se procjenjuje. Mještani zatečeni kratkim, ali snažnim udarom poručuju: Bilo je strašno!. 


Snimka nadzorne kamere iz jednog vinkovačkog kafića pokazuje kojom je jačinom vjetar jutros puhao u tom gradu.

Eva Čolaković za HTV je javila da je situacija oko 13 sati bila stabilna. Kiša je prestala padati i polako se razvedrava. No jutros je jak vjetar čupao stabla, nosio crjepove s kuća, čak i krovove, zbog čega su dežurne službe imale oko 20 intervencija, uglavnom vezanih uz uklanjanje stabala. 

U Osječko-baranjskoj županiji bez struje ostala naselja

Olujno nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom zahvatilo je oko 8.50 rubno područje Osijeka te područje Đakovštine i Dalja. Bez struje su ostala mnoga naselja na širem području Đakovštine, a teškoća ima i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestila je civilna zaštita. Županijski centar 112 Osijek zaprimio je do 11 sati 189 dojava vezano uz posljedice nevremena, koje su se odnosile na uklanjanje stabala s prometnica i električnih vodova te oštećenja krovova kuća.

Bez struje su u četvrtak ostala mnoga naselja na širem području Đakovštine, a na intervencijama su angažirani vatrogasci iz JVP-a Osijek i lokalnih DVD-ova te ekipe HEP-a. Civilna zaštita izvijestila je i o jutrošnjem nevremenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nakon kojeg je zabilježena šteta na električnoj mreži diljem županije, prekid u opskrbi električnom energijom, šteta na privatnim stambenim objektima i poslovnim zgradama te veći broj srušenih stabala.

Najviše je problema s opskrbom električnom energijom zbog pokidanih električnih vodova na području cijele županije. Na terenu su vatrogasci i ekipe HEP-a. Nije zabilježena šteta zbog velike količine vode, a Županijski centar 112 od 8.35 do 10 sati zaprimio je 65 poziva vezano uz posljedice nevremena.

Šteta i u Vukovaru

Jako nevrijeme zahvatilo je u četvrtak dopodne, osim vinkovačkog, i vukovarsko područje. Vjetar je lomio grane drveća. Prouzročio je štetu i na pojedinim objektima, s kojih je odnio limeni pokrov. Oštećeni su osobni automobili, na koje su pale grane i lim s krovova. Jaka kiša prouzročila je problem s odvodnjom u pojedinim kućanstvima na nižim područjima. Prometnice su prohodne i promet teče normalno, doznaje se od dežurnih službi.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a izvijestilo je na Twitteru o nevremenu praćenom kišom i jakim vjetrom koje je malo prije 9 sati zahvatilo područje Đakovštine i rubne dijelove Osijeka. Vjetar je srušio drveće na prometnice, električne vodove i krovove kuća.

Još jučer su HRT-ovi prognostičari najavili da će na praznički četvrtak vrijeme biti vrlo nestabilno. Iako kišu mnogi priželjkuju, ponegdje bi, upozorili su, mogla donijeti probleme jer će biti i izraženijih pljuskova, lokalno moguće i nevremena, na moru i pijavica. Njihov je savjet stoga da pratite upozorenja i prilagodite aktivnosti vremenskim uvjetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!