18:37 / 05.06.2018.

Autor: I.B./HRT/Hina

Nevrijeme diljem zemlje, tuča pokosila usjeve

Pula (Photo: Dusko Marusic/PIXSELL)

Pula (Photo: Dusko Marusic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Središnju Istru i Karlovac ovih je dana više puta zahvatilo olujno nevrijeme.
Središnju Istru ovih je dana više puta zahvatilo olujno nevrijeme. Okolicu Pazina u samo tri dana pogodile su dvije snažne tuče, a današnja, veličine oraha, uništila je sve poljoprivredne kulture na području Svetog Petra u Šumi.

Općina će pomoć zatražiti od Županije, no potpunu štetu poljoprivrednicima zacijelo nitko neće platiti i posljedice će osjećati godinama.

HAK zbog vode na cestama poziva vozače na oprez

Nevrijeme u Puli

Snažno nevrijeme praćeno obilnom kišom i tučom pogodilo je prijepodne Pulu i okolicu.

Prema podatcima istarskoga portala Istrameta, najviše kiše palo je u Puli, 37 milimetara, a kiša je bila toliko jaka da su ponovno poplavljeni neki dijelovi grada. Najviše teškoća bilo je u samome gradskom središtu, gdje je zbog vode na prometnici ostalo nekoliko osobnih automobila.

Zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović potvrdio je kako su pulski vatrogasci imali šest intervencija uglavnom radi ispumpavanja vode iz prostorija te jednu intervenciju u Medulinu, gdje se od udara groma zapalila trava.

U Karlovcu nevrijeme s obilnom kišom, poplavljeni pothodnici i podrumi, zastoji u prometu

Jaka kiša pogodila je popodne karlovačko područje. Od velike količine oborina bila su potopljena dva podvožnjaka u gradu i nekoliko podruma. Najgore je bilo u gradskoj četvrti Rakovac gdje su iz potpoljenog podvožnjaka spašavali vozača koji je ostao zarobljen u ogromnoj količini vode. Sve službe su odmah izišle na teren, voda je ispumpana i podvožnjaci prohodni.

U Karlovcu je oko 16 sati počeo padati snažan pljusak čiji se intenzitet nije smanjivao oko 50 minuta, pa sustav za prihvaćanje oborinskih voda nije mogao prihvatiti sve oborine, što je uzrokovalo zastoje u prometu, poplavljeni su pothodnici i brojni podrumi, a na više mjesta grmljavina je izazvala kratke prekide opskrbe strujom, doznaje se u karlovačkom Centru 112.

Dežurni djelatnik karlovačkog Centra 112 rekao je Hini da su u kratkom vremenu primili preko stotinu poziva, da su sve službe na terenu, pomažu građanima i rade na uspostavi prometa koji je u prekidu na cestama Rakovac i Ilovac, a voda je i na mnogim drugim prometnicama, primjerice na cesti kod Interspara.

"Prema prvim informacijama Centra 112, slijevanje velike količine oborina kroz brdoviti dio Karlovca nije uzrokovalo odrone, ali je veću količinu zemlje bujica nanijela na cestu kod ambulante u četvrti Mahično, a uz intenzivnu kišu padala je mjestimice i sitna rijetka tuča, no dojava o štetama za sada nema", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!