12:24 / 22.12.2019.

Autor: P.F./HRT

Nevrijeme na Jadranu: Pijavica, plimni val, rive pod morem

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: - / HRT

Tijekom petka diljem zemlje bilo je kišovito. Dalmaciju je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno tučom.
Pijavica je jutros poharala zadarske četvrti Smiljevac i Ričine. Snažan vjetar praćen kišom uništio je nekoliko krovova i automobila te stabla.

Jedna od glavnih gradskih prometnica bila je zatvorena veći dio dana jer su vatrogasci uklanjali desetak borova koji su pali na kolnik. Vlasnici oštećenih kuća pokušavali su sami sanirati dio štete, a ometala ih je kiša, koja je padala gotovo cijeli dan.

- To je bilo čudo. Odjednom je šiknulo i zabijelilo se, čudo. Dobro je da imamo ploču da dolje u stan ne prokišnjava, objasnio je jedan mještanin.

Stari Grad na Hvaru prijepodne je pogodio plimni val. Razina mora podignula se za četrdesetak centimetara, poplavljena je riva i glavni gradski trg, što se rijetko događa.

Mnogi su se građani pripremili i stavili branike na vrata. Neki su objekti ipak poplavljeni. Stanovnici čekaju da se more povuče kako bi mogli početi ispumpavati vodu te utvrditi štetu.

I šibenska riva od jutra je opet pod morem. Plima je u popodnevnim satima poplavila sve ugostiteljske objekte u Dolcu. Vlasnici cijeli dan ispumpavaju vodu ne bi li umanjili štetu.

Prema riječima stanovnika Dolca, danas je zabilježena najviša razina vode, koja je prodrla i do objekata koji nisu uz samu obalu.

Tijekom subote diljem zemlje bilo je kišovito. Dalmaciju je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno tučom.

Takvo vrijeme nastavilo se i u subotu. Početkom dana na Jadranu je puhalo jako i olujno jugo.

Zbog olujnog juga bio je prekinut trajektni i katamaranski promet prema srednjodalmatinskim otocima, pa otočani koji žive u Splitu nisu mogli do svojih glasačkih mjesta na Hvaru ili Visu.

Oko 11 sati isplovili su prvi trajekti iz Splita. Poslijepodne se očekuje normalizacija prometa.

S obzirom na to da su pred nama blagdani, promet je gust na cestama diljem zemlje.

Posljednje prometne informacije pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!