12:39 / 06.02.2020.

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/IMS/HRT

Nevrijeme poharalo Hrvatsku: jak vjetar, kiša, požari

-

-

Foto: - / -

Priroda je Hrvatskoj, a najviše Dalmaciji, još jednom pokazala svoju razornu moć.
Snažno nevrijeme sinoć je pogodilo Hrvatsku. Jak vjetar i kiša stvorili su probleme zbog čega su zatvorene brojne ceste i brodske linije. Trenutačno - za sve skupine vozila zatvorena je autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok u smjeru Zagreba. Vjetar je čupao stabla i odnosio krovove kuća, a hitne službe imale su više od stotinu intervencija.

- VIDEO: Vjetar preko 200 km/h, čitatelj svjedočio prevrtanju


Kod Maslenice je zbog olujne bure došlo do prevrtanja kamionske prikolice na Autocesti A1 kod vijadukta "Božići", dok je kod Otrića došlo do prevrtanja kamionske prikolice na D1. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i zatvorenog prometa na D1 kod Gračaca, veći broj autobusa i kamiona ostao je blokiran na cesti. U suradnji s Crvenim križem, "Čistoćom" i PP Gračac otvoren je Dom kulture i putnicima je ponuđen privremeni smještaj u grijanom prostoru te hrana i piće. Oko 100 ljudi iz pet autobusa privremeno se smjestilo u ugostiteljske objekte u Gračacu.Bura otrgnula tanker na terminalu u Solinu

Priroda je Hrvatskoj, a najviše Dalmaciji, još jednom pokazala svoju razornu moć. Udari bure jači od 200 kilometara na sat nasukali su tanker na stijene u Kaštelanskom zaljevu.

- To je tanker, on nema u tankovima niti kap, on je sve ispraznio. I sami znate kakvi su bili udari vjetra, jednostavno brod se odvezao, oni su svi bili spremni na brodu, u takvim prilikama, takvim nevremenima, to su stvari koje se događaju, kazao je zapovjednik Lučke kapetanije Željko Kuštera.

Požar u domu za starije u Istri

I kao da bura nije dovoljna, dan su još strašnijim učinili požari. U Istri se u domu za starije u mjestu Krvavići, zapalio dimnjak, a vatra se proširila na krovište. "U trenutku izbijanja požara u objektu su bili štićenici koji su evakuirani. Nitko u požaru nije ozlijeđen", rekla je glasnogovornica Policijske uprave istarske Nataša Vitasović.

Bura pričinila štete u Makarskoj

Orkanska bura koja je puhala brzinom i od 130 kilometara na sat te s orkanskim udarima i do 185 kilometar na sat pričinila je brojne štete u Makarskoj i dijelom na Makarskom primorju. Vjetar je prevrnuo građevinsku dizalicu na gradskom predjelu Biloševac, polomljeno je nekoliko semafora u gradu, oštećena je prometna signalizacija, polomljeni su ili izvrnuti kontejneri na gradskim ulicama, a vjetar je uništio i dio ostale komunalne opreme. Bura je čupala stabla i dijelove krovova, prevrnula nekoliko kioska, razbila svjetleće reklame, polomila i pokidala tende,  Stradali su i stari borovi uz gradsku plažu, od polomljenih grana stabala oštećeno je nekoliko automobila.

Nevrijeme i na sjeveru Hrvatske

I sjever Hrvatske poharalo je nevrijeme praćeno olujnim vjetrom. Vjetar je čupao stabla, rušio prometne znakove. Šteta će se danima utvrđivati.

Srušeno drveće i nagnuti električni stupovi - rezime je sinoćnjeg nevremena koje je zahvatilo varaždinsko područje.

Teška noć i u Međimurju. Obitelji Zelenić iz Domašinca olujni vjetar iščupao je željeznu konstrukciju plastenika. Svejedno nije bilo ni stanovnicima Sajmišne ulice u Prelogu. Usred noći uznemirio ih je jak udarac. Bor visok 10 metara pao je preko ograde, ravno na pješački prijelaz.

Vjetar se danas stišao, no šteta će se još danima utvrđivati.


U Novom Zagrebu pala fasada sa zgrade

U Novom Zagrebu jak vjetar otkinuo je fasadu sa zgrade koja samo pukom srećom nikoga nije ozlijedila. Ukupno su jučer zagrebački vatrogasci zabilježili 85 intervencija i četiri veća požara, jedna osoba primila je liječničku pomoć zbog gutanja dima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!