Nevrijeme poharalo dijelove zemlje; stiglo upozorenje iz Hrvatskih voda

16.07.2021.

21:06

Autor: V.G./M.Š./HRT

Nevrijeme poharalo Novu Gradišku

Nevrijeme poharalo Novu Gradišku

Foto: Dnevnik / HRT

Nevrijeme praćeno obilnom kišom novogradiški je kraj zahvatilo kasno poslijepodne u petak. U kratkom je vremenu palo oko 150 litara kiše po četvornome metru. Dijelovi grada su poplavljeni. Najviše je stradalo tzv. "Lobino naselje" u zapadnom dijelu. 

Voda je ušla u pedesetak podruma pa su vatrogasci radili i tijekom noći.

S obzirom na to da se očekuje nastavak oborina, Stožer civilne zaštite u pripravnosti je, pripremili su i vreće s pijeskom. 

Na području Nove Gradiške (mikrolokacija Lubinovo) u šest sati palo je 159 litara kiše po metru četvornom.

Vatrogasci su do sada zaprimili više od 70 poziva građana i izvršili 40-ak intervencija, kazao je za HRT-ov portal Ivo Pejaković, zapovjednik JVP Nova Gradiška.

- Sve raspoložive vatrogasne snage iz JVP Nova Gradiška su na terenu. Radimo ispumpavanja, uglavnom su to podrumski objekti, ali bilo je i nešto popljavljenih prizemlja obiteljskih kuća. Prvi val je prošao, sad saniramo štetu, a što će biti dalje - vidjet ćemo, rekao je Pejaković.

Na terenu pomažu i članovi lokalnih DVD-ova - Rešetari, Cernik, Staro Petrovo Selo...

- Strašno, vidjela sam da voda teče u podrum, kao kada na brani imate vodopad - tako je nama voda išla iz dvorišta u podrum, rekla je jedna gospođa.

- Djelovalo je sve normalno, uobičajeno, kiša, malo jača kiša. Kad smo mislili da će sve proći, došlo je do toga da gradska kanalizacija nije mogla primiti svu količinu vode, rekao je jedan stanovnik Nove Gradiške.

Dvije osobe zarobljene u autu

Za sada nema dojava o većim štetama od nevremena na području Osječko-baranjske županije.

Kako je na Twitteru objavila Civilna zaštita, u Belom Manastiru su nakon obilnih kiša dvije osobe ostale zarobljene zbog vode ispod podvožnjaka. Intervencijom vatrogasaca obje osobe su izvučene iz automobila bez ozljeda, a automobili su ostali ispod nadvožnjaka pod vodom.

U osječkom Područnom uredu Civilne zaštite napominju kako je bilo dojava o poplavljenim podrumima i nestancima struje na području Osječko-baranjske županije, ali za sada nema dojava o većim štetama.

U Zagrebu bez većih problema

Zagrebački vatrogasci na upit HRT-a o situaciji u glavnom gradu, rekli su da je mirno, da su imali dvije manje intervencije ispumpavanja i jedno uklanjanje stabla. 

Upozorenje iz Hrvatskih voda

Iz Hrvatskih voda stiglo je upozorenje zbog obilne kiše ovog vikenda, osobito danas na području Gorskog kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske.

Procjenjuju da postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

Uz nagli porast vodostaja, neki vodotoci mogli bi dosegnuti razinu kada se proglašavaju mjere obrane od poplava, upozoravaju iz Hrvatskih voda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!