Obilna kiša u Slavonskom Brodu, u poplavljenom podvožnjaku zarobljen automobil

30.08.2023.

Zadnja izmjena 21:39

Autor: V.K./S.M./A.V./HRT/Hina

Obilna kiša večeras je padala u Slavonskom Brodu. U poplavljenom podvožnjaku ostao je zarobljen automobil. Nasreću, vozačica ga je na vrijeme napustila, a izvukli su ga vatrogasci. U dvokatnici koja je u nevremenu u srpnju ostala bez krova - stanari u šoku. Voda se slijevala niz zidove u hodnik i stanove na gornjem katu. Sanacija krova trajat će još tjednima pa strepe od svakog nevremena.

Posljednja dva dana i zapad Istre je imao probleme zbog velike količine kiše. Danas problemi na istoku poluotoka.

Najteže je u Raši, u blizini Labina, odakle se za "Regionalni dnevnik" javila Jasminka Kalčić

- Nije ovo prvi put da Raša zapliva rekli su nam njezini stanovnici. Prvi red kuća do oborinskog kanala su poplavile. Stanovnici su očajni. Prozivaju općinu i vodovod. Mi smo pokušali kontaktirati općinu ali bezuspješno. Stanovnici kažu da su tražili da se taj kanal ili proširi ili izmjesti jer ne može primiti veliku navalu vode i ona onda izbije iz kanala. Danas je palo puno kiše u kratkom vremenu, kažu i do 140 litara po četvornom metru u svega par sati, rekla je Kalčić. 

Vatrogasci su imali više desetaka intervencija ispumpavanja podruma u Raši, Labinu i Rapcu te ostaju u pripravnosti jer je najavljen nastavak oborina. 

Nevrijeme, kiša i pijavice u okolici Splita

Treći dan zaredom područje cijelog Jadrana je pod utjecajem jake sredozemne ciklone, a danas je njezin centar pozicioniran iznad sjevernog Jadrana, rekao je Rade Popadić iz Crometea.

- Oblaci te iste ciklone utječu na vrijeme u Dalmaciji, a osobito je zanimljivo bilo na splitskom području iza 12 sati. Prva dva dana su pijavice zabilježene na sjevernom Jadranu međutim srijeda je donijela najviše pijavica splitskom akvatoriju. Na splitskom ih je području tako bilo barem desetak što je neobično, tvrdi Popadić.

Radarska snimka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) otkrila je da je oblak iznad Splita bio visok čak 12 kilometara, a o tome koliko je taj oblak bio lokalnog karaktera govori i podatak da je u zapadnom dijelu grada do 13 sati danas palo 35 litara kiše. U isto vrijeme na istoku Splita nije pala ni kap kiše.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita nisu imali pozive za intervencijom.

Nagla promjena vremena donijela je i prve niske temperature, u Gorskom kotaru u Delnicama izmjereno je samo 14 stupnjeva Celzijevih.
 

- Promjene temperature su da, tako nam je. Što možemo. Ne ne, još nismo počeli ložiti vatru navečer. U kućama još nisu temperature toliko pale, rekla je Vesna Kesić iz Delnica. 

Nestabilno vrijeme bliži se kraju, ali će još sutra, samo rijetko i prekosutra - biti pljuskova.

Dio Hrvatske jučer je zahvatilo nevrijeme


Nevrijeme je jučer zahvatilo dijelove Hrvatske. U mjestu Hrastelnica kod Siska oštećeno je nekoliko obiteljskih kuća, a u mjestu Palanjek snažan vjetar oštetio je dvadesetak krovova na obiteljskim kućama. Na terenu su bile sve žurne službe i predstavnici grada Siska.

- Totalna je šteta na štali. Voda je bila do pola kuće. U kuhinji je sve uništeno, a nemamo ni struje. Pola je krova odneseno i u kuću ne mogu. Imam šestero djece, novorođenče. Trenutno smo kod susjeda, rekao je Miroslav Bogdan, Palanjek.

Miroslav Golub, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska rekao je kako su to uglavnom krovovi s limenim pokrovom.

- Na terenu je 20 vatrogasaca. Počeli smo ljudima dijeliti najlon da mogu pokriti kuće i da mogu koliko-toliko zaštiti svoju imovinu, naglasio je.

Na području južne Istre od sinoć pada obilna kiša praćena grmljavinom. Palo je oko 80 milimetara kiše. Na sreću, pulski su vatrogasci zasad na području Medulina imali samo jednu intervenciju.

- Mi smo tijekom noći primili dvije dojave vezano uz veću količinu oborina koja je pala na području Pule. Obje su s područja Medulina. Radilo se o prodoru bujice u prizemni stan i druga prijava je bila zbog izbacivanja šahtova na području šetališta Osipovice. Tamo nismo mogli intervenirati, a u stanu smo ispumpali vodu, kazao je Edvin Matko Juršić, zamjenik zapovjednika JVP-a Pula.

I zagrebačko područje poslijepodne je zahvatilo kratkotrajno nevrijeme. Vjetar je odnio krov s Osnovne škole Augusta Harambašića. Nitko nije ozlijeđen.

- Prije mjesec dana u velikom nevremenu ovaj krov je bio oštećen odmah smo ustanovili situaciju, vidjeli smo da ništa ne curi u zgradi i pristupili smo nabavi materijala. Kako se vidi danas su započeli radovi na obnovi krova i u ovom nevremenu koje smo imali danas popodne, ovaj velik dio krova bio je dignut i bačen na zgradu. Ne bi trebalo biti nikakvih problema i sva djeca će početi školu u ponedjeljak, rekao je Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!