11:25 / 28.10.2018.

Autor: I.M./D.M./HRT

Nevrijeme stvara probleme, najgore tek slijedi

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sjevernom Jadranu danas je mjestimice palo 60 i više litara kiše po četvornome metru, kao primjerice u Rabu i Malom Lošinju. U Senju je palo čak 124 litre.
Državni hidrometeorološki zavod objavio je da je za velik dio obale upaljen crveni odnosno narančasti meteoalarm. Olujno jugo i jake kiše prijete velikom dijelu obale, a glavnina kiše očekuje se u noći s nedjelje na ponedjeljak. Smirivanje stiže u srijedu. 

Vremenska prognoza, 29.10.2018.

Nevrijeme je zahvatilo Jadran, a jako jugo koje puše i do 110 kilometara na sat te kiša počeli su stvarati probleme - otoci su odsječeni od kopna, zatvorene su neke ceste, u prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije. Izdano je crveno i narančasto upozorenje, a na udaru su Istra, Kvarner, Gorski kotar i jug Hrvatske. Na sjevernom Jadranu danas je mjestimice palo 60 i više litara kiše po četvornome metru, kao primjerice u Rabu i Malom Lošinju. U Senju je palo čak 124 litre. Sve je više izvješća o srušenim stablima i izlijevanju mora na rive. U Dubravi kod Šibenika ni stoljetna stabla nisu imala šanse. U Dubrovniku je pak zbog najavljenog nevremena na snazi visok stupanj pripravnosti. Zbog velike količine kiše moguće su i bujične poplave.Na udaru su Istra i Kvarner, Lika i Gorski kotar, ali i jug Hrvatske. Očekuju se velike količine kiše - od 50 do 150 litara po četvornom metru, i to ponajprije u Dalmaciji, unutrašnjosti Dalmacije i gorskim krajevima. Glavnina kiše očekuje se ove noći te s ponedjeljka na utorak. Više pojedinosti donosi Dunja Plačko VršnakNevrijeme je zahvatilo i dijelove Europe. Na jugu austrijske pokrajine Koruške vjetar od 130 kilometara na sat rušio je stabla i električne vodove, odnosio krovove. Zbog jake i dugotrajne kiše zaprijetile su poplave i odroni tla pa je smanjena razina vode u akumulacijskim jezerima. Jake kiše i vjetrovi i diljem Italije. U Rimu voda na ulicama i srušena stabla stvaraju velike probleme u prometu. Znatno je porastao vodostaj Tibera. Najdramatičnija promjena pogodila je Španjolsku. Nakon toplog vremena stigla je snažna arktička fronta i sjeveru zemlje donijela snijeg.U prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije:

Splitsko okružje:
katamaranska linija 9604 Split-Hvar-Vela Luka -Ubli,
katamaranska linija 9603 Jelsa - Bol - Split,
katamaranska linija 9602 Vis - Split,
trajektna linija 606 Trogir-Drvenik Veli-Drvenik-Mali,
trajektna linija 632 Sućuraj-Drvenik,
trajektna linija 638 Sumartin-Makarska i
trajektna linija 604 Split-Vela Luka-Ubli.

Riječko okružje:
- katamaranska linija 9308 M.Lošinj-Cres.Rijeka,
- katamaranska linija 9309 Novalja-Rab-Rijeka,
- trajektna linija 338 Lopar - Valbiska,
- trajektna linija 334 Porozina - Brestova,
- brodska linija 310 M.Lošinj-Unije-Susak.

Zadarsko okružje:
- trajektna linija 435 Zadar-Iž (Bršanj),
- brodska linija 431A Zadar-Preko,
- katamaranska linija 9404 Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj,
- katamaranska linija 9403 Zadar – Molat – Ist;
- katamaranska linija 9406 Zadar-Zaglav-Sali-Zadar;
- brodska 405 Rava-Mala Rava-Veli Iž-Mali Iž.

Šibensko okružje:
-Trajektna linija 532 Šibenik-Kaprije-Žirje,
- Brodska linija 505 Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice bez pristajanja u Prvić Luku.

Dubrovačko okružje:
- Brodska linija 807 Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ,
- Trajektna linija 832 Prapratno-Sobra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!