16:30 / 05.06.2019.

Autor: M.Š./HRT

Nevrijeme u dijelovima Hrvatske i drugih zemalja

-

-

Foto: - / -

Jako nevrijeme, obilna kiša, mjestimično i led, pogodili su dijelove Hrvatske.
Jako nevrijeme, obilna kiša, mjestimično i led, pogodili su pleternički kraj te dio naselja u općinama Kutjevo i Jakšić. Voda iz nabujalih kanala i potoka poplavila je ceste, dvorišta i podrume, a štetu su imali i poljoprivrednici. Zbog udara groma zapalilo se krovište obiteljske kuće u Pleternici. Vatrogasci su imali pune ruke posla.

- S obzirom da je grom udario u kuću, jako dobro je prošlo. Mislim, velika je voltaža i jako velika temperatura se oslobađa. Stradale su gornje prostorije koje su stambene i potkrovlje, rekao je Ivan Novosad, zapovjednik JVP-a Požeško-slavonske županije.

- To je došlo u 10 minuta da smo poplavili. To je sve plivalo… kad sam ušla u podrum, to je bilo nemoguće, rekla je Cvita Begić.

Ravnateljstvo Civilne zaštite izvijestilo je o nevremenu koje je pogodilo dijelove Slavonije.

Požeško-slavonska županija

Oko 11.30 u srijedu grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom zahvatilo je naselja Tekić, Bertelovci i Eminovci (općina Jakšić) i Novoselci (općina Pleternica). Poplavljene su podrumske prostorije, garažni prostori i dvorišta. Na uklanjanju posljedica angažirani su vatrogasci i komunalna poduzeća. Na državnu cestu D51 oborinske vode nanijele su kamenje i blato pa promet teče otežano. "Poduzeće za ceste" d.o.o. angažirano je na čišćenju prometnice.

Brodsko-posavska županija

Oko 12 sati u srijedu grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom zahvatilo je naselje Grabarje i Rasušje (općina Podcrkavlje) te sjeverni dio Slavonskog Broda i naselje Podvinje. Poplavljene su podrumske prostorije, garažni prostori i dvorišta. Na uklanjanju posljedica angažirani su vatrogasci iz JVP-a Slavonski Brod, DVD-a Podcrkavlje te komunalna poduzeća.

4. lipnja 2019.

U utorak, 4. lipnja, oko 17.40 šire područje Okučana zahvatio je prolom oblaka, a obilna kiša (oko 30 l/m²) prouzročila je plavljenje sportske dvorane Okučani, podruma i dvorišta obiteljskih kuća u naselju Cage (na oko 15 lokacija) te nekih bunara. Posljedice su uklanjali vatrogasci iz DVD-a Okučani i djelatnici komunalnog poduzeća.

Nevrijeme i u susjednim zemljama, Sarajevo potopljeno

Nevrijeme praćeno pljuskom i jakom tučom poslijepodne je zahvatilo Sarajevo i okolicu. Baščaršija je izgledala poput Venecije, poplavljeni su mnogi lokali.

Zbog obilnih oborina s poplava se bore i u središnjoj i zapadnoj Srbiji. Pod vodom je više od 400 stambenih objekata, a oštećeno je ili uništeno čak 16 mostova.

Poplave koje je prouzročilo olujno nevrijeme pogodile su i Rumunjsku. Najteže je u županiji Ilfov u okolici Bukurešta.

Nevjerojatni prizori stižu iz Njemačke. Olujna superćelija u okolici Bocholda iznjedrila je zastrašujući tornado koji je rušio sve pred sobom. Riječ je o postojanom i dugotrajnom vrtlogu s brzinom vjetra od čak 253 km/h.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!