Nevrijeme u Drnišu, obilna kiša u Istri

29.05.2019.

18:34

Autor: HRT

default error photo
Obilne oborine zasad zaobilaze sljevove velikih rijeka. Vodostaji su uglavnom stabilni, jedino je Mirna na Ponte Portonu na 499 cenitmerata.
Veliko grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom i tučom zahvatilo je poslijepodne područje Drniša. Prema neslužbenim podacima - u samo nekoliko sati palo je čak 185 litara kiše po četvornome metru - dva i pol puta više od prosjeka za cijeli svibanj.

Kanali nisu mogli prihvatiti toliku količinu vode pa su se na ulicama stvorile bujice. Vatrogasci imaju pune ruke posla - ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata. Čini se da će štete biti i na poljoprivrednim površinama.

Obilna kiša naglo se sručila na Rovinj i Medulin

- Jaka kiša praćena vjetrom padala je proteklih sati u gotovo cijeloj Istre te je ponegdje stvorila probleme, rekao je novinarima načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, dodajući kako je najviše kiše palo je na području Rovinja, Medulina i Pule te da su vatrogasci ispumpavali vodu na terenu.

Od ponoći do 12 sati u Medulinu je palo 45 milimetara kiše, od čega gotovo 40 milimetara u samo jednom satu, između 11 i 12 sati, što je više od 60 posto prosjeka na mjesec, a u Rovinju je izmjereno 35 milimetara, od čega je većina pala u kratkotrajnom pljusku poslije deset sati.

Obilne oborine zasad zaobilaze sljevove velikih rijeka. Vodostaji su uglavnom stabilni, jedino je Mirna na Ponte Portonu na 499 cenitmerata, što je samo jedan centimetar od proglašenja izvanrednih mjera obrane od poplava. Zbog oblaka i kiše, temperature zraka znatno su ispod prosjeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!