Nevrijeme u Zagorju: Tuča padala 40 minuta, izašle i ralice, šteta na usjevima stopostotna

21:09 / 02.06.2022.

Autor: M.M./HRT

Nevrijeme u Krapinsko-zagorskoj županiji - padala tuča veličine lješnjaka-oraha

Nevrijeme u Krapinsko-zagorskoj županiji - padala tuča veličine lješnjaka-oraha

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH / Twitter

U četvrtak u kasno poslijepodne i navečer, Zagorje je pogodilo nezapamćeno nevrijeme. Tuča je padala gotovo 45 minuta. Na području Zagorskih Sela i Jezera Klanječkog bila je veličine lješnjaka-oraha. Na teren su izašle i ralice jer su nanosi leda bili na nekim dijelovima prometnica visoki i 70 centimetara. Vlada će žurno pomoći Krapinsko-zagorskoj županiji u saniranju štete.

Nevrijeme praćeno snažnom tučom, koje je u četvrtak navečer pogodilo Hrvatsko zagorje, odnosno područje gradova Oroslavja i Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska sela uzrokovao je veliku štetu na usjevima i vinogradima.

Gradonačelnik Klanjca, Zlatko Brlek, izjavio je za Hinu kako je nepogoda koja je zadesila njegov grad 'jednostavno užasno' i da je punih pet minuta padala tuča veličine oraha do lješnjaka.

- Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-postotna i jednostavno nemam riječi kojima bi ovo opisao. Sada je već mrak, a prave razmjere štete vidjet ćemo sutra ujutro, rekao je Brlek.

Naglasio je da još uvijek nema potpune informacije, ali da su najvjerojatnije stradali i automobili. Ima dojava i da je poplavljen određeni broj podruma na području Klanjca.

Prema informacijama iz Županijskog centra 112, na području općine Zagorska Sela također je padala tuča veličine lješnjaka do oraha, ali da zasada nema dojava o štetama na objektima.

Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice te grad Oroslavje.

Gradonačelnik tog grada, Viktor Šimunić, u obilasku je terena. Potvrdio za Hinu da je tuča padala oko 10 minuta i da je cijeli grad bijel.

Osobno je kontaktirao određeni broj poljoprivrednika koji kažu da su im usjevi uništeni, no, prava procjena znat će se tijekom idućih dana.

Slično je i na području Kumrovca. Načelnik Robert Šplajt nazvao je situacija pravom katastrofom.

- Stanje je katastrofa. Gore ne može biti. Još uvijek imamo tuče na cesti. U nekim mjestima i do 10 cm. Čekamo ralicu da razgrne, na cesti je kolaps, automobili stoje. Mislim da poljoprivreda, vinogradi, ratarstvo, da to možemo zaboraviti i da je tuča uspjela sve uništiti. U nekim mjestima bilo je i do 70 cm tuče, izjavio je Šplajt.

Dodao je da se trenutno radi na zaštiti javnih objekata kako voda ne bi prodrla u njih.

Iz Kumrovca se u Dnevnik 3 javila naša reporterka Jelena Šarić.

- Nevrijeme se za sada smirilo. Nas je na putu do ovdje uhvatila jaka kiša, pljusak, zaista nisu bili ugodni uvjeti na cesti. Kakvo je stanje najbolje govori da izgleda kao da smo u prvom mjesecu. Velika količina tuče, ralice na cestama, jako je teško prohodno, izvijestila je. 

- U 19 sati srušilo se veliko nevrijeme. Gotovo 40 minuta padala je tuča. Općina Zagorska sela, Kumrovec, Klanjec. Ovo je nevrijeme kakvo se ne pamti. Ogromne količine leda blokirale su promet. Ralica su morale izaći, vatrogasci nisu mogli prolaziti, rekao je Stjepan Skuliber, načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije dodajući da će se sutra znati više o razmjerima štete.

- Zbog ovih količina leda, štete na usjevima su sigurno od 90 do 100%.

Vlada će pomoći Krapinsko-zagorskoj županiji u sanaciji štete od tuče

Vlada će žurno pomoći Krapinsko-zagorskoj županiji u saniranju štete prouzročene tučom, objavio je na Twitteru glasnogovornik Vlade Marko Milić.

"Zbog katastrofe koja je pogodila Krapinsko-zagorsku županiju premijer Andrej Plenković razgovarao je sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem i čelnicima pogođenih područja", navodi Milić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ujutro će, kaže Milić, posjetiti županiju.

Nevrijeme stiglo i do Zagreba i okolice

Snažno nevrijeme u večernjim satima stiglo je i do Zagreba i okolice.

ŽC 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana vezanih uz grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom, koje je zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije. Najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Munje iznad Zagreba

Munje iznad Zagreba

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!