Nevrijeme zahvatilo Dalmaciju

09.12.2021.

20:08

Autor: Ivona Ramadža Čolić/V.K/Dnevnik/IMS/HRT

Navrijeme zahvatilo Dalmaciju

Navrijeme zahvatilo Dalmaciju

Foto: Grgo Jelavic / HRT

Nevrijeme koje je noćas zahvatilo Dalmaciju prekinulo je veze s otocima. Valovi visoki nekoliko metara i olujni vjetar zadali su velike probleme stanovnicima uzduž obale.


Galerija
Nevrijeme zahvatilo Dalmaciju, Foto: Dnevnik/HRT
Nevrijeme zahvatilo Dalmaciju, Foto: Dnevnik/HRTNevrijeme zahvatilo Dalmaciju, Foto: Dnevnik/HRT

Zbog juga se zapjenilo more! A valovi sinoć potopili vodičku rivu. Vjetar je šibao gradom brzinom i do 65 kilometara na sat. 

Zbog plimnog vala nisu spavali Pirovčani. Neki su jutro dočekali u čizmama!

Zbog kišne ciklone i pada tlaka, poplavljeni su najniži dijelovi mjesta. Stoga lokalni DeVeDeovci nižu intervencije. Neće im ovo biti - ni prvi ni zadnji put! More se odavde ispumpava jednom godišnje. Kažu: priroda je to!

- Skoro svake godine bude neka plima. Nije samo plima koja dolazi preko ceste, preko ulice, nego to je jednostavno iz zemlje, iz nasipa. Ulazi u objekte kroz pločice, tu obrane nema, govori Antonio Begić, zapovjednik DVD Pirovac.

Oštećeni inventar popisuje se u Splitu! Naleti olujnog juga srušili su nekoliko stabala. 

- Par motora oštećenih kao što vidite i par kioska. Nevrijeme je učinilo svoje. Veliko stablo je palo, uklanjamo ga. U radovima smo. Kiša, nevrijeme, ali evo radimo, naglašava Ivan Dragun, Parkovi i nasadi, Split.

Silovit vjetar jutros je usidrio dio bijele flote u Dalmaciji. Kad se smirio, otoci su ponovno povezani s kopnom.

Kiša praćena grmljavinom ispadala se i na dubrovačkom području. No stanovnicima hrvatskog Juga ipak nije potopila - optimizam.

- Ova južina ima čari samo ne treba donositi velike i jake odluke, govori šetač.  

Razbijali su se o dubrovačke hridi valovi i do 6 metara visine. No ovdje pamte i mnogo veće!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!