Sanira se šteta nakon nevremena u Rešetarima

09.06.2023.

Zadnja izmjena 19:28

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Saniranje posljedica nevremena u okolici Požege

Saniranje posljedica nevremena u okolici Požege

Foto: HTV/IMS / HRT

Dijelove zemlje jučer je zahvatilo nevrijeme. Opet je na udaru bila Požega. Nevrijeme je pogodilo i područje Rešetara kod Nove Gradiške.

Iz Rešetara se javila Višnja Ružojčić:

Situacija u Rešetarima mnogo je bolja nego sinoć. Jučer su ulice bile poplavljene bujicama. U samo dvadesetak minuta palo je 100 litara po četvornom metru.

Stradali su podrumi, kuće i dvorišta, ali i neki stambeni objekti. Dvije obitelji su čak morale biti evakuirane.

Zaista je to sada već iscrpljujuće za stanovnike ovoga kraja jer im je to treća poplava u mjesec dana.

Oni sada čiste svoje objekte, pomažu im u tome vatrogasci i djelatnici komunalnih poduzeća. Vatrogasci su radili cijelu noć na ispumpavanju podruma, a to nastavljaju i tijekom dana.

Jutros je zasjedao i stožer civilne zaštite. Analizirala se situacija, tražiti će se proglašanje elementarne nepogode, ali i pokušat će se analizirati što se može učiniti da se ovo više ne događa. 

Štete će biti na gospodarskim i stambenim objektima te na poljoprivrednim kulturama.

Stanovnici traže proglašenje nepogode


- Sve je uništeno, podrumi, garaže, boravci, kuhinja, WC-i, centralna peć, dvorište. Ne znam odakle krenuti, što napraviti, rekao je Ante Kolobarić iz Rešetara.

- Uništen je cijeli donji dio, garaža, podrum, peć, plinska, hidrofon. Nema ničega, sve se pomaknulo: stvari, papiri, dokumenti, sve nestalo, kazala je Ksenije Sverić, Antina susjeda.

- Za nekih pet minuta potok se digao do ulaza u kuću. Voda je krenula, sve sam pokušao spasiti pa sam stavio jastuke, plahte, sve što smo imali u kući, na ulazna vrata, pa kada je ušlo malo u kuću, u radnju, kćI, sin, žena, plaču, ne možeš si pomoći, dodao je njihov susjed.

- Mi smo već zatražili od župana Brodsko-posavske županije da treba proglasiti elementarnu nepogodu, jer smo već bili tri puta pogođeni. Ovo je zaista bilo kataklizmično. Najstariji mještani su rekli da se ovako nešto Rešetarima i okolici nije dosad dogodilo, zaključio je Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari.

Vatrogasci zbog nedjeljnog nevremena odradili više od dvjesto intervencija


Nevrijeme praćeno kišom zahvatilo je u četvrtak dijelove četiri županije i grada Zagreba zbog čega su brojni građani dozivali u pomoć vatrogasce koji su odradili više od dvjesto intervencija, izvijestilo je u petak Ravnateljstvo civilne zaštite.


Nevrijeme je zahvatilo dijelove glavnog grada te Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Podsljemenski dio grada Zagreba zahvatila je jaka kiša koja je u kratkom periodu poplavila dvorišta i prometnice. Najviše dojava bilo je s područja Mikulića i Gračana, a radilo se uglavnom o začepljenim šahtovima, zatrpanim odvodnim kanalima te nanesenoj zemlji i granju na prometnicima.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je dvadesetak poziva vezano za nevrijeme, a na otklanjanju posljedica angažirane su i komunalne službe.

Područje Požege zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom, a ponegdje i tučom zbog čega je županijski centar 112 Požega zaprimio 190 poziva. Na tom su području u kratkom vremenu pale 63 litre kiše po metru četvornom pa slivnici i odvodnja nisu mogli primiti svu količinu vode zbog čega je došlo do plavljenja više desetaka kuća, podruma, gospodarskih zgrada, vrtova, ulica i odvodnih kanala.

Vatrogasci JVP Grada Požege i DVD Požega te vatrogasna društva s područja djela Požeštine odradili su oko 110 intervencija.

Zbog obilne kiše došlo je do plavljenja kuća, dvorišta, kanala i prometnica i na području općina Rešetari i Staro Petrovo Selo u Brodsko-posavskoj županiji. U ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta sudjelovalo je 140 lokalnih vatrogasaca koji su s 31 vozilom odradili 80 intervencija.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije također je zaprimljeno više dojava o potrebi ispumpavanja vode iz dvorišta i objekata.

Na području Koprivničko-križevačke županije zaprimljeno je petnaestak dojava građana o plavljenju podruma i okućnica na području grada Đurđevca i okolice. Zbog obilnih padalina kanalizacija nije mogla preuzeti svu količinu vode te je trebalo sanirati poplavljene objekte ispumpavanjem vode. Na širem području Đurđevca poplavljene su i neke lokalne ceste te se promet odvijao otežano.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!