15:34 / 07.09.2020.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/T.V./Hina/HRT

Nezamjenjiva uloga ATJ-a Lučko u Domovinskom ratu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije - Antiterorističke jedinice Lučko, polaganjem vijenaca za poginule i umrle pripadnike u ponedjeljak je počast odao potpredsjednik Vlade, ministar Božinović, istaknuvši njezinu nezamjenjivu ulogu.
U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije - Antiterorističke jedinice Lučko, polaganjem vijenaca za poginule i umrle pripadnike u ponedjeljak je počast odao potpredsjednik Vlade, ministar Božinović, istaknuvši njezinu nezamjenjivu ulogu. Počast su odali i članovi obitelji poginulih pripadnika ATJ-a Lučko.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je ATJ Lučko imao nezamjenjivu ulogu u Domovinskom ratu, formiran je na njegovu samom početku, štitio je je javni red i mir, ali i javne državne dužnosnike u prvim danima stvaranja neovisne hrvatske države.

- Ta je postrojba obavljala najteže i najodgovornije zadaće u svim važnim operacijama tijekom Domovinskog rata i nema gdje njezinih pripadnika nije bilo. Čast mi je i privilegija što im mogu zahvaliti na svemu što su učinili tijekom Domovinskog rata i čine danas. Oni su prva postrojba koja se angažira kada je u pitanju zaštita neovisnosti ili rješavanje ozbiljnih sigurnosnih izazova za mir i sigurnost u Hrvatskoj, istaknuo je Božinović. Poručio je kako je danas prigoda da ih se prisjetimo i odamo im dužnu počast i zahvalu i obećamo da ih nikada nećemo zaboraviti.

Nakon obilaska novouređene streljane i teretane u bazi ATJ Lučko, Božinović je izjavio novinarima da mu je kao ministru od prvog dana bilo jasno kako u tu postrojbu treba ulagati.

- U protekle tri godine uloženo je više od 97 milijuna kuna, investicije su dovršene iako je situacija s koronakrizom sve malo usporila, no nije nas zaustavila i sve planirano je dovršeno, naglasio je Božinović. Zadovoljstvo mi je vidjeti da su hrvatski specijalci opremljeni od glave do pete potpuno novom opremom, balistikom i oružjem na temelju njihovih vlastitih preporuka  i zahtjeva, jer oni najbolje znaju što im je potrebno, jer detalji u opremi i naoružanju mogu utjecati na učinkovitost ispunjenja zadaća, rekao je ministar.

ATJ Lučko na razini europskih i svjetskih specijalnih policijskih postrojba

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je da legendarna postrojba ATJ Lučko zaslužuje da se stalno u nju ulaže i neki objekti kako što je, primjerice, streljana nisu obnavljani više od 10 godina tako da zahvaljujemo na poboljšanju radnih uvjeta na njezinu 30. obljetnicu osnutka.

- ATJ Lučko je sudjelovao u svim važnijim operacijama, ali i manjima u Domovinskom ratu - od Pakraca i Plitvica do Oluje, naglasio je Milina.

Zapovjednik ATJ-a Lučko Mate Bilobrk rekao je kako su sada na razini europskih i svjetskih specijalnih policijskih postrojba - od naoružanja, balističke zaštite, voznog parka do objekata kao što su streljana i teretana.

- Postrojba smo koju je uvijek krasilo domoljublje i vjernost domovini i njezino srce je oduvijek bio čovjek, a uz opremljenost smo na razini najelitnih postrojbi u svijetu, poručio je Bilobrk.

Predsjednik Udruge ATJ-a Lučko 1990. Darko Lutring rekao je kako je iznimno ponosan što je duh iz 90-ih i dalje prisutan u sjedištu postrojbe, što se gradi i radi na temeljima koji su tada postavljeni. Naglasio je da kako je rasla agresija na Hrvatsku, tako je rasla i snaga postrojbe, i kada je agresija bila najjača, i jedinica je bila najjača.

- Sve izazove koji su pred nas bili postavljeni uspješno smo odradili, a tako je i danas, zaključio je Lutring.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!