00:08 / 02.05.2018.

Autor: HRT

Nezapamćen zločin u Borovu Selu - ubijena dvanaestorica redarstvenika

-

-

Foto: - / -

Komemorativnom svečanosti u Borovu se obilježava godišnjica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke specijalne policije, koje su srpske paravojne postrojbe ubile iz zasjede i masakrirale u noći s 1. na 2. svibnja 1991. u nekadašnjem Borovu Selu.
Komemorativnom svečanosti te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Borovu  se obilježava godišnjica ubojstva dvanestorice pripadnika vinkovačke specijalne policije, koje su srpske paravojne postrojbe ubile iz zasjede i masakrirale u noći s 1. na 2. svibnja 1991. u nekadašnjem Borovu Selu, a današnjem Borovu. 

Sudionici obilježavanja, do mjesta komemorativne svečanosti u središtu Borova, doći će u mimohodu od ulaska u Borovo. Sveta misa za poginule redarstvenike bit će služena u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, dok će se na stadionu HNK Cibalia održati atletske utrke Memorijala dvanaest redarstvenika.

Nezapamćeni zločin zavio je Hrvatsku u crno 2. svibnja 1991. godine. Srpske paravojne snage dočekale su toga dana u zasjedi u Borovu Selu, nadomak Vukovara, hrvatske redarstvenike i ubili dvanaest ljudi, a ranili još tridesetoro policajaca i civila.

Zločinačka akcija srpskih paravojnih snaga počela je tijekom prijepodneva kada su na izlazu iz Borova Sela napali policijsku ophodnju Policijske uprave Osijek. Dva policajca bila su zarobljena i nije se znalo za njihovu sudbinu, a dva, iako ranjena, uspjela su pobjeći.

Iz policijske stanice Vukovar odmah su tražene obavijesti od predsjednika Srpske demokratske stranke u Selu, no kako su oni odbili dati bilo kakve suvisle podatke, redarstvenici i članovi ekipe za očevid krenuli su prema mjestu incidenta. Oko podneva redarstvenici su neometano došli pred zgradu Mjesne zajednice Borovo Selo, no iznenada su srpske paravojne snage sa svih strana na njih osule paljbu iz automata i tromblonskih mina. Napadnutim policajcima iz Dalja odmah je upućena pomoć, no na ulazu u Borovo Selo policiju su dočekale barikade, a naoružani civili otvorili su na nju vatru. Stotinjak pripadnika srpskih paravojnih snaga pokušalo je iz obližnje Trpinje napasti s leđa policijsku jedinicu, ali je njihov naum spriječen.

Oko 15 sati sedam oklopnih transportera JNA stiglo je iz Osijeka. Srpske paravojne snage propustile su vojsku, koja je okružila Borovo Selo i napravila svojevrsnu tampon zonu. Paravojne snage pucale su na liječnike i bolničare Hitne pomoći iz Vukovara, koji nakon dugih pregovora uspijevaju iz Borova Sela izvući devet od dvanaest ubijenih ljudi i više ranjenih policajaca i civila.

Vojska nije smatrala potrebnim provesti istragu, niti je to dopustila učiniti regularnim hrvatskim redarstvenim snagama. Strani izvjestitelji i promatrači poslali su u svijet vijesti o teškom oružanom incidentu, ali su prešutjele pravu istinu: Srpska je agresija na Hrvatsku počela.

Tijekom večeri znatne su oklopne snage JNA okružile Vukovar koji se pripremao za obranu. Zbog vojnih i političkih razloga vojska i srpske paravojne postrojbe još uvijek se nisu otvoreno sukobile s hrvatskim redarstvenicima, ali su nezaštićena sela vukovarske općine bila odsječena od svijeta, a nesrpsko pučanstvo bilo je izvrgnuto teroru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!