13:44 / 04.12.2020.

Autor: Hina

Nezavisni gradski zastupnici: Zagrebački proračun za 2021. neprovediv

Foto: Matija Habljak/PIXSEL

Foto: Matija Habljak/PIXSEL

Foto: - / -

Tomašević i Raukar Gamulin upozorili su na opću rasprodaju najvrjednijih gradskih zemljišta i nekretnina koju Grad na čelu s gradonačelnikom provodi pod okriljem pandemije.
Zastupnici Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ocijenili su da je gradski proračun za 2021. neprovediv, a Renato Petek je ustvrdio da je i teatralan te definitivno predizborni.

- Prodaje se sve što se prodati može, ono što se skupljalo 20 godina kao srebrnina i zlatnina grada, gradonačelnik je naumio prodati u zadnjih šest mjeseci svojeg mandata i na taj način podmiriti sve ono loše što je radio", rekao je Petek u Gradskoj skupštini.

Dodaje kako je proračun nepopravljiv, ali da su predložili jedan prijedlog i dva amandmana jer žele ukazati na tri ključne stvari.

- Jedan se odnosi na Zeleni telefon, radi se o projektu koji je funkcionirao 30 godina, u 30 godina 30.000 poziva građana bilo je upućeno prema tom telefonu. Javljaju se građani s raznim upitima vezano za ekologiju i zaštitu okoliša. Taj je projekt podupirao gradonačelnik Bandić sve do desetak godina unazad kada im je počeo padati prihod iz proračuna. Ove godine su dobili nula kuna za taj projekt, upozorio je Petek.

Predlažu da se za potrebe ovog projekta osigura 330.000 kuna preraspodjelom troškova unutar gradskog Ureda za zaštitu okoliša.

- Treći amandman se odnosi na gradnju Centra za autizam i osnovne škole u Oporovcu. Prije 11 godina gradonačelnik je prvi puta dao obećanje zajednici i udrugama da će se izgraditi specijalizirana ustanova, osnovna škola i vrtić za njihove potrebe. Postoji mogućnost da se u sljedećoj godini krene s gradnjom, ali za to nema sredstava. Stoga ovaj amandman osigurava pet milijuna kuna, koji će se preraspodjeliti s neraspodjeljenih sredstava, direktno, ciljano, kako bi se počeo graditi centar, objasnio je Petek.

Nezavisna zastupnica Marijana Sumpor izjavila je kako je gradonačelnikov prijedlog proračuna neizvediv jer je plan proračuna temeljen na makroekonomskim projekcijama koje je objavio ministar financija u rujnu prema kojima se očekivao pad BDP-a od osam posto, ali da se najavljuje kako će do kraja godine zasigurno pasti i za 10 posto te ta činjenica treba biti uvažena u projekcijama.

Manjak u proračunu planira se podmiriti prodajom vrijedne gradske imovine

- Potpuno je nerealno očekivati da će prihodi od prodaje Gredelja, Paromlina i Zagrepčanke biti realizirani u 2021. godini", naglasila je Sumpor. Kao treći razlog ističe i dolazak na naplatu starih dugova od 1,2 milijarde kuna.

Nezavisni zastupnik Tihomir Milovac složio se kako je proračun nerealan te se osvrnuo na stavku predviđenu za aktivnosti u kulturi u kojoj traže povećanje sredstava za otkup muzejske građe, sa 310.000 na 600.000 kuna.

Tomašević: Rasprodaja najvrjednijih gradskih zemljišta prestat će nakon izbora

Predstavnici političkih platformi Zagreb je NAŠ i Možemo upozorili su u petak da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rasprodaje najvrjednija gradska zemljišta poručivši da je to još jedan primjer katastrofalnog upravljanja Gradom, koje će prestati nakon izbora u svibnju. 

Tomislav Tomašević i Urša Raukar Gamulin na konferenciju za novinare na parkiralištu na mjestu nekadašnjeg kompleksa TŽV Gredelj upozorili su na opću rasprodaju najvrjednijih gradskih zemljišta i nekretnina koju Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Bandićem provodi pod okriljem pandemije. Namjeravaju prodati zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina kako bi ostvarili prihod od oko milijardu kuna.

Rekao je da u ovom trenutku nije još jasno je li se ta zemljišta prodaju da bi se napravio "opet neki deal kao za Zagrebački Manhattan ili za onaj isto čudan model javno privatnog partnerstva u Bloku Badel ili se ova zemljišta prodaju kako bi se popunila proračunska rupa".

Tomašević je rekao je da istovremeno u gradskom proračunu za sljedeću godina ima i apsurda, jer s jedne strane u rashodima imamo 10 milijuna kuna koliko plaćamo projektnu dokumentaciju za novu knjžnicu na području Paromlina, a u isto vrijeme u prihodima planiramo uprihoditi 70-ak milijuna kuna od prodaje Paromlina. "Tko je tu lud?", pita Tomašević.

Podsjetio je i da je 2007. Zagrebački holding emitirao obveznice po nevjerojatno visokim kamatnim stopama od 5,5 posto i gotovo cijeli taj novac je otišao isključivo na kupovinu tih zemljišta. Na Paromlinu je 2017. obećana gradska knjižnica, stavljena je u strategiju i potrošeno je 15-ak milijuna kuna na projektnu dokumentaciju, a sada se planira to prodati.

Podsjetio je da su već 15 godina upozoravali da prostore vrijedne industrijske baštine trebamo razviti i revitalizirati i stvoriti javne i druge sadržaje, a Bandić im je tada poručio "da trebamo biti strpljeni, spašeni".

- Možemo zaključiti da zapravo Bandić želi iza sebe ostaviti spaljenu zemlju, Grad bez novaca sa praznom blagajnom i bez mogućnosti daljnjeg razvoja, poručila je Urša Raukar Gamulin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!