20:07 / 16.09.2019.

Autor: Ruža Ištuk/V.K./HRT

Ni 9 mjeseci od smrti Gabrijela nema CRP analizatora

-

-

Foto: - / -

Od smrti dječaka Gabrijela u Metkoviću prošlo je devet mjeseci, a Ministarstvo zdravstva još nije nabavilo nijedan CRP analizator - odnosno uređaj za brzu analizu krvi.
Od smrti dječaka Gabrijela u Metkoviću prošlo je devet mjeseci, a Ministarstvo zdravstva još nije nabavilo nijedan CRP analizator - odnosno uređaj za brzu analizu krvi. Problem su žalbe u postupcima javne nabave.

Unatoč tomu - Grad je Domu zdravlja donirao uređaje, no pravilnik o načinu obavljanja medicinsko-biokemijske djelatnosti u liječničkim ordinacijama - sve je dodatno zakomplicirao.

Tragična smrt desetogodišnjeg Gabrijela ipak je potaknula promjene u metkovskom domu zdravlja.

- U domu zdravlja su stigli CRP-analizatori, jedan je kod doktorice Ksenije, a drugi je trebao biti u pedijatriji kod doktora iz Mostara, govori Ivana Bebić, majka preminulog dječaka.

Uređaje za brzu analizu krvi donirao im je grad, no zbog strogog pravilnika liječnici se njima ne smiju samostalno koristiti.

- Opet je napravljen pravilnik da se pogoduje biokemijskom lobiju, rekao je Ivo Matičević, predstavnik građanske inicijative "Sinovi i kćeri Neretve

-  To su aparati za kućnu upotrebu, smiješno je da se nekim pravilnikom ograničava, istaknuo je.

Ministar zdravstva naglašava.

- S jedne strane, osigurana je zakonska osnova pravilnikom. Od 5. mjeseca ove godine, bilo koji dom zdravlja, hitna služba može nabaviti analizator, naglašava Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

I dok se u dolini Neretve pitaju.

- Ako ima Ksenija zašto nemaju svi ostali, to je pitanje. Zašto nema punkt u Opuzenu analizator, zašto hitna u Metkoviću nema crp analizator, to je pitanje, govori Matičević.

Ministar odgovora da je, što se njih tiče, problem u javnoj nabavi.

- Mi kao ministarstvo, iz EU fondova smo osigurali sredstva i raspisali natječaj za analizatore za hitne službe po otocima. Na žalost, po zakonu o javnoj nabavi koji štiti da nebi bilo pogodovanja nekome, procedura se otegnula sa žalbama tako da još nije izvršen odabir, govori ministar Kujundžić.

Riječ je o uređaju koji stoji dvadesetak tisuća kuna, a brza analiza krvi znači još bržu dijagnostiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!