15:49 / 19.03.2019.

Autor: D.M./Hina

Ni ove godine neće biti zajedničke komemoracije u Jasenovcu

Foto: ilustracija, Igor Kralj/PIXSELL

Foto: ilustracija, Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kraus se pozvao na, kako je rekao, Vladin odnos prema ustaškom pozdravu. Vladajućima zamjera "i to što je HDZ-ov voditelj odjela za medije Andrej Rora".
Prema dosadašnjim informacijama ni ove godine neće biti jedinstvenog odavanja počasti žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus poručio je da neće ići s Vladom na komemoraciju 14. travnja. Smatra da se ništa nije promijenilo kad je riječ o povijesnom revizionizmu u Drugom svjetskom ratu i odnosu prema pozdravu "Za dom spremni".

Isto su najavili i predstavnici antifašističkih boraca te Srpskog narodnog vijeća. Tvrde kako država nije poduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.

- Zajednička komemoracija bila bi korisna. To bi bilo svojevrsno približavanje da se otvori mogućnost za razgovore i da se kroz razgovor rješava problematika vezana za povijesni revizionizam i negativizam koji se gomilao 20 i više godina, rekao je Franjo Habulin. Argument protiv, dodao je, bio bi da se nije učinilo ništa u posljednjih godinu dana, a naše članstvo smatra da je situacija još gora nego prošle godine.

I predstavnici antifašističkih boraca te Srpskog narodnog vijeća najavili su da neće sudjelovati s Vladom na komemoraciji 14. travnja. Oni će svoju komemoraciju u Jasenovcu održati 12. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!