Ni ovi blagdani nisu prošli bez tragedija na cestama

03.01.2022.

19:46

Autor: Boris Kanazir/Ružica Divac Borovečki/Marijan Sviben/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Ni ovi blagdani, na žalost, nisu prošli bez tragedija na našim cestama - trojica poginulih mladića na Korčuli, zatim nesreća u Zagorju - gdje su u istom vozilu bili otac i njegov maloljetni sin koji je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola. Još je to jedno upozorenje na najčešće uzroke prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Neprilagođena brzina u trenu je ugasila tri mlada života na Korčuli. Nijedan od mladića u automobilom koji je udario u stablo nije bio vezan.

U Tkalcima u Zagorju, automobil u kojem su bili otac i sin sletio je s ceste.

- Automobilom je upravljala, prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, maloljetna osoba s 1,29 promila alkohola u organizmu, rekao je Zoran Lončar, glasnogovornik PU krapinsko-zagorske.

Alkoholizirani 14-godišnjak lakše je ozlijeđen, a za život njegova oca bore se u bolnici. 

- Trenutačno se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja. Teške tjelesne ozljede, opasne po život, znači da je na odjelu gdje su najteži pacijenti, kritično je ugrožen, rekao je Tihomoir Vančina, ravnatelj Opće bolnice i bolnice hrvatskih veterana Zabok.

U prometnim nesrećama lani su, prema dostupnim podacima, poginule 292 osobe - 55 više nego 2020., a 5 manje nego 2019. Oko 40 posto života izgubljeno je zbog prevelike brzine.

- U kombinaciji zna biti vrlo često i alkohol isto tako i korištenje mobitela sve veći postaje problem, međutim isto tako zabrinjava da bez obzira koliko mi pokušavamo utjecati na vozače, ali i sve ostale sudionike odnosno sve ostale koji se nalaze u vozilu da koriste pojas. Nažalost on još uvijek se u dosta velikoj mjeri ne koristi, rekao je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Vozila na hrvatskim cestama sve su starija, prosječna im je dob 14 i pol godina. Na tehničkom pregledu "pada" svako peto vozilo.

- Od težih nedostataka koji imaju izravan utjecaj na sigurnost u prometu na cestama, to su najčešće nedostaci na elementima kočnog sustava, elementima sustava za rasvjetu automobila, i naravno, pneumatici, kotači i elementi ovjesa, rekao je Goran Pejić, predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske.

Novi, stroži zakon o sigurnosti prometa na cestama u saborskoj je proceduri, no važnija je preventiva, smatra prometni stručnjak.

- Represija je krajnji cilj onoga svega što se u preventivnim i bilo kakvim aktivnostima za povećanje sigurnosti cestovnog prometa treba napraviti, rekao je Rajko Horvat, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Uz redovito održavanje automobila, odgovornost za upravljačem jedini je način da se smanji broj nesreća i njihove posljedice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!