15:42 / 09.07.2020.

Autor: Hrvoje Matejčić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ni u Perušiću ne žele pogon za reciklažu grita

-

-

Foto: - / -

Prosvjed upozorenja ispred nekadašnje ciglane, a sada mogućeg budućeg pogona za recikliranje grita.
Nakon neuspjelog pokušaja otvaranja pogona za reciklažu grita za pjeskarenje u Jasenicama, nedaleko od Obrovca, koji su tamošnji stanovnici prosvjedima i tužbama uspjeli zaustaviti, ista tvrtka pogon želi izgraditi u jednoj napuštenoj ciglani u Perušiću. Stanovnici su to s ogorčenjem dočekali i najavili bitku protiv otvaranja takvih pogona u Lici, regiji bogatoj izvorima pitke vode.

Ako je nešto opasno za Jasenice, zašto nije za Liku? Pitaju se ljudi koji su stigli na prosvjed upozorenja ispred nekadašnje ciglane, a sada mogućeg budućeg pogona za recikliranje grita.

- Radi se o tvarima koje su mutagene, opasne, oksidirajuće, toksične, kancerogene nadražujuće i otpad koji se u dodiru s vodom i zrakom ili kiselinom oslobađa vrlo toksične plinove, kazao je Boško Stapar iz Građanske inicijative Perušić.

Zbog ovakve kvalifikacije, grit je u hrvatskom zakonu deklariran kao opasan otpad. Stoga se pitaju Ličani treba li takva industrija u srcu regije koja vodom opskrbljuje obalu, otoke i županiju.

- Nismo baš sigurni da će se te dozvole napisati na jednoj stručnoj razini, jer prva stručna obrada koja je rekla da je to otrovni otpad je negirana od samog vlasnika kao da oni nemaju pojma kakav je to otpad, rekao je Vlado Orešković iz Građanske inicijative Perušić.

Manja Kostelac Gomerčić, predsjednica Udruge Baštinica za kulturnu i prirodnu baštinu iz Otočca, kazala je kako zna da se „s njihovom vodom napaja veliko područje, jedan veliki dio Hrvatske”.

- Kad se to sve uzme u obzir, kad se to sve zbroji, onda se čovjek pita ko je tu sve lud, izjavila je Kostelac Gomerčić.

Iz prozvane tvrtke pak poručuju da mjesta panici nema jer je cijeli proces zatvoren, a sve komponente, od pijeska do ruzine i boje za brodove, potpuno su bezopasne.

- Ja sam njima ponudio neka uzmu bilo gdje taj grit, bilo gdje u Viktor Lencu, gdje god hoće da uzmu i nek naprave analize. Ja ću im platiti analize i ako se dokaže da je to kancerogeno ja ovaj moment prestajem raditi, rekao je Jurica Prizmić, prokurist tvrtke Grit inter iz Perušića.

Kažu kako nema govora o dovozu grita od bilo kuda osim iz hrvatskih tvrtki koje pjeskare.

- Mi ćemo ovaj patent prodavati svugdje, ali da bi ga mi prodali po svijetu, nećemo mi dovozit robu iz Hamburga. Zašto bi je dovozili kad ćemo tamo napraviti pogon, kazao je Prizmić.

Investitor je sada u fazi uređenja prostora nakon čega će izraditi studiju utjecaja na okoliš te podnijeti zahtjev za rad Ministarstvu okoliša i županiji. Vlastima u Perušiću ovaj je projekt prihvatljiv ukoliko ishoduje sve potrebne dozvole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!