10:53 / 29.10.2018.

Autor: I.M./HRT

Ničeno: Nećemo tolerirati napade na hrvatske policajce

-

-

Foto: - / -

Stanje na graničnom prijelazu Maljevac i dalje je nepromijenjeno. Prijelaz je zatvoren za promet, a migranti su još na granici.
Stanje na graničnom prijelazu Maljevac i dalje je nepromijenjeno. Prijelaz je zatvoren za promet, a migranti su još na granici.

O tom se problemu raspravljalo i u jutrošnjoj emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija.

Načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno podsjetio je na prošlotjedni događaj, u kojem su migranti u pokušaju proboja na Maljevcu kamenjem ozlijedili dvojicu hrvatskih policajaca.

Ničeno je istaknuo kako migranti koji se okupljaju na graničnom prijelazu Maljevac ni u jednom trenutku nisu prešli na hrvatsku stranu. Granica je zatvorena zbog sigurnosti građana koji prometuju tim pravcem.

"Očekuje se da se ta situacija čim prije riješi, pratimo medije, vidimo da je to svakako u interesu stanovnika BiH koji žive uz granicu, da to utječe direktno na njihovo gospodarstvo, svakodnevni život. Dijelimo brigu za humanitarnu situaciju u BiH, ali ni u kojem slučaju ne možemo dozvoliti napade na hrvatske policajce, rekao je Ničeno podsjetivši kako su migranti taj dan kad su na samoj graničnoj crti pokušavali proboj kamenjem ozlijedili dva hrvatska policajca. To su situacije koje nikako ne možemo tolerirati i mi ćemo i dalje štititi državnu granicu na sve moguće načine", istaknuo je Ničeno.Ničeno je rekao kako se suočavamo s konstantnim migrantskim valom te da ne možemo govoriti o krizi već o stanju koje će trajati duži niz godina. "Mi smo se pripremili na upravo takav scenarij koji neće nestati zimom ili ovom godinom. Očekujemo da će dolaskom zime, kao i uvijek, malo smanjiti taj pritisak, a onda opet sa proljećem malo povećati". 

Ničeno je istaknuo kako Hrvatska neće postati hot spot jer to nije to moguće na području Europske unije. "Obveza je Hrvatske zaštita granica od ilegalnih prelazaka granice. Trenutno imamo nešto malo manje od šest i po tisuća graničnih policajaca, što je više nego što ih imaju Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija zajedno. Dakle, to je jedna respektibilna snaga za zaštitu granica", rekao je Ničeno. 

Pojasnio je zašto za incident na Maljevcu rekao da nije slučajan. Oko 20. ovoga mjeseca dobili smo informaciju kako se po kampovima širi letak, pismo napisano na lošem engleskom, gdje se kaže da će Hrvatska otvoriti granice, da se pozivaju svi da zajednički pristupe, dođu na granicu i pokušaju ostvariti taj svoj ulazak u Europsku uniju. To se stvarno i ostvarilo. Od 23.  na dalje na graničnim prijelazima Maljevac, Ličko Petrovo Selo i u Srbiji prema Batrovcima, strani Srbije okupilo se na svakom prijelazu po 300, 400 ljudi koji su zahtjevali ulazak u Hrvatsku, što svakako nije slučajnost", rekao je Ničeno.

U emisiji su gostovali i voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u Jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun te politički analitičar Goran Bandov

Govoreći o prihvatilištima za migrante, Barun je rekao kako u Unsko-sanskom kantonu postoje za sada četiri, od kojih je ono u Kladuši, improvizirano. Ondje je 500, 600 osoba, to je na livadi koja se, kad padne kiša, pretvori u blato. To su vrlo ružni uvjeti života, nedostojni čovjeka, dodao je. "Novi kamp koji je otvoren je bivša tvornica - veliki hangar u koji su smješteni veći šatori, i u njih su nakrcani kreveti na kat, dakle u jednom šatoru je stotinjak kreveta na kat". 

Bandov je rekao kako danas ne možemo govoriti o krizi, migrantska kriza je bila u vrijeme velikog vala 2015. godine. Prema njegovom mišljenju, populističke stranke upravo u ovoj temi prepoznaju mogućnost dobivanja izbora.

"Primjerice, alternativa za Njemačku je stranka koja u Njemačkoj upravo na toj temi najviše podrške dobiva, to je stranka koja se osnovala kao stranka protiv eura, i ona je kao stranka protiv eura zapravo bila jedna gubitnica gotovo na svim izborima na kojima je izišla, da bi se 2015. godine pojavila jedna nova tema, to bi bila ta tema izbjeglica, tema migranata, i na toj temi je očigledno uspjela požnjeti određeni uspjeh i vidimo da gotovo na svakim pokrajinskim izborima u Njemačkoj ona sada ulazi u parlament." Ono što je zanimljivo je, kaže Bandov, to što niz etabliranih parlamentarnih stranaka u Italiji, Austriji i Njemačkoj, preuzimaju retoriku alternative za Njemačku, i na taj način im preuzimaju prostor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!