14:16 / 15.05.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Ničeno: Senzacionalističke su vijesti o dolasku 60 tisuća migranata

-

-

Foto: - / -

Komentirao je i napise da je policija na nogama te da je dobila zapovijed o pojačanoj kontroli granica.
S obzirom na to da se u Siriji stanje ne smiruje, a opet je dramatično i na Bliskom istoku, procjenjuje se kako od rata planira bijeg 60 tisuća izbjeglica, koji bi za taj svoj pokušaj mogli izabrati upravo hrvatsku granicu. Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu MUP-a kazao je za Studio 4 HRT-a jutros kako su u zadnjih par dana prilično senzacionalistički objavljenje vijesti o 60 tisuća migranata koji dolaze prema Hrvatskoj. 

Komentirao je i napise da je policija na nogama te da je dobila zapovijed o pojačanoj kontroli granica.  "Mi pratimo pozorno cijelu tu situaciju. Nije sazvan nikakav žurni sastanak s policijskim upravama da bi se riješio eventualni migrantski val, nego su u primjeni konstantno pojačane mjere koje se primjenjuju na granici", rekao je. 

Točno je, kaže, da je glavna migrantska ruta od Grčke i Makedonije prema Srbiji i na granici s Mađarskom i Srbijom te djelomice s Hrvatskom, zbog aktivnosti hrvatske i mađarske granične policije, djelomice preusmjerena preko BiH. 

Ali je, tvrdi, riječ o daleko manjem broju ljudi nego što je onaj koji se spominje u medijima. "Po procjenama granične policije BiH radi se o 3,5 tisuće registriranih migranata u BiH, a po nekim liberalnijim procjenama NGO-a u BiH radi se o otprilike pet tisuća migranata", rekao je, dodavši: "Svejedno, riječ je o velikom broju".

Gordana Valenta, načelnica Sektora za upravne poslove, strance i državljanstvo kaže da je Hrvatska veliki porast traženja međunarodne zaštite zabilježila 2016. godine, kada je broj tražitelja bio 10 puta veći u odnosu na 2015. Dok smo 2015. godine imali 210 tražitelja, 2016. se taj broj popeo na 2334. Prošle godine bilo ih je 1887, a u 2018. godini 411 osoba je registrirano kao tražitelji međunarodne zaštite. Broj tražitelja azila nije, kaže, povećan ove godine u odnosu na prošlu.

Prokomentirali su i slučaj gdje Europski sud već tri puta od MUP-a traži da osiguraju adekvatan smještaj obitelji poginule djevojčice Madine, o čemu je također bilo govora danas u Studiju 4. Oni su naime već više od 50 dana smješteni u prihvatno-tranzitni centar Tovarnik, koji je objekt zatvorenog tipa.

Na pitanje imaju li migranti koji su ilegalno ušli u Hrvatsku adekvatan smještaj, Valenta kaže kako se u načelu smještaj za tražitelje međunarodne zaštite  osigurava u dva prihvatna centra - u Kutini i Zagrebu, koji su centri otvorenog tipa. Iznimno se, u posebnim okolnostima, temeljem individualne procjene, nekome može ograničiti sloboda kretanja ili se osobu može smjestiti u prihvatni centar za strance. U Tovarniku je trenutno smješteno 26 osoba, gdje su po njihovom mišljenju sasvim zadovoljeni uvjeti za smještaj tražitelja međunarodne zaštite. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!