16:59 / 26.09.2018.

Autor: K.B.P./B.S.LJ./HRT

Nigerijski princ je mala beba za ove prevarante

-

-

Foto: - / -

Jednoj žrtvi internetske krađe nedavno je s računa uzeto pet i pol tisuća kuna umjesto tisuću i pol. Priča Potrošačkog koda.
Nigerijski princ koji vam u e-mailu na lošem engleskom nudi svoje bogatstvo, samo ako vi njemu prije uplatite nešto novca, za prevarante današnjice o kojima izvještava Potrošački kod je, slobodno se može reći, mala beba. Budite oprezni.

Jednoj žrtvi internetske krađe nedavno je s računa uzeto pet i pol tisuća kuna umjesto tisuću i pol. Bez 50 tisuća eura ostao je i proračun Grada Đakova zbog lažne elektroničke poruke, a novac proslijeđen u nepoznato. I poduzetnici su na meti prevaranata koji tvrtkama šalju uplatnice za upis u lažni eRegistar.

Na adresu obiteljskog obrta Vujaklija iz Zagreba stigla je neobična uplatnica za upis u "eRegistar.hr".

Tamo su, ispričao nam je Ljubomir Vujaklija, navedeni opći uvjeti u kojima stoji da, ako plate 290 kuna odmah, neće u roku sedam dana morati platiti 590 kuna. "Meni je to bilo čudno jer postoji eRegistar obrtničke komore i mi smo u Registru obrtničke komore, kao obrt", rekao je.

Provjerio je sa svojim računovodstvom te ustanovio da je riječ o lažnim uplatnicama koje nije poslalo Ministarstvo financija. Riječ je o tvrtki koja je osnovana 2017. godine i nudi upis u e- registar. Nije mu bilo teško, čak je izračunao i koliko bi dotična tvrtka zaradila te je obavijestio medije.

U Hrvatskoj, kaže, čitao je u novinama, ima otprilike 300 tisuća poslovnih subjekata. "Ako su svi oni dobili ovakav nekakav dopis, a vjerojatno su svi dostupni na nekakvim internetskim stranicama, onda bi to bilo, hajde, 590 kuna po jednome subjektu, puta 300 tisuća, 177 milijuna kuna", kaže.

Nasjeli u Đakovu

Uz malo sreće i iskustva izbjegao je gubitak novca. No, te sreće nisu bili u gradu Đakovu. Njihov je gradski proračun olakšan za 50 tisuća eura. Pošiljatelj, kao i e-mail adresa bili su nepoznati i lažni.

"Stigao je zapravo nekakav lažni mail napravljen tako da dovede u zabludu službenika kojem je stigao, da bi se prikazao zapravo kao da ja dajem nekakav nalog za plaćanje našem gradskom službeniku, gdje on zapravo nije dovoljno bio oprezan i nasjeo je", prepričava nam gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Kako vas varaju

Informatički stručnjaci upozoravaju da se kod financijskih transakcija sve treba dodatno provjeriti jer je lažne e-pošte, profila na Facebooku i ilegalnih internetskih stranica sve više.

Miljenko Švarcmajer, informatički stručnjak,objašnjava kako je najlakše otići u nekakav kafić koji nudi svoj besplatni WI-FI. "Osoba se spoji na taj WI-Fi i jedina IP adresa koja se može dobiti je ta koja je dobivena preko tog ugostiteljskog objekta, kafića, i tu je jako teško ući u trag, a novac koji se prebaci na račun obično završi negdje vani", objasnio je.

Gradonačelniku Đakova nije preostalo drugo nego potražiti pomoć policije, istraga je u tijeku. To nije jedini slučaj koji je prijavljen, na području Osječko-baranjske županije ove je godine  evidentirano osam prijevara putem lažnih e-mailova. Nažalost dvije su završile  gubitkom 450 tisuća kuna. No na meti prevaranta su i poduzetnici i u drugim županijama.

"Evidentirali smo dva slučaja kojom prilikom su vlasnici računa tvrtke odnosno poduzeća uplatili veći novčani iznos na inozemne račune koji su bili naznačeni putem e-pošte. Također smo imali nekoliko slučajeva pokušaja sličnih prijevara no vlasnici računa su bili sumnjičavi i nisu uplatili traženi novac", kaže Kata Nuić, glasnogovornica PU Brodsko-posavske.Slična iskustva imao je i đakovački poduzetnik Zdravko Grubeša. S lažnim mailovima svakodnevno se susreće, a prije tri godine njegova je tvrtka je doživjela hakerski napad.

"Dobio sam e-mail poruku gdje je pisalo da je moj program za vođenje poslovnih knjiga zaključan i ako ga želim otključati moram u bitcoinima uplatiti iznos u vrijednosti od 5 tisuća eura i da će mi tada program ponovno biti u funkciji. Ja taj iznos nisam platio jer sam imao dosta dobre backupove. Podaci su bili sačuvani na drugom računalu tako da sam vratio podatke i šteta nije nastala", kaže Grubeša, vlasnik knjigovodstvene i revizorske tvrtke iz Đakova.

Mnoge tvrtke poput njegove koriste sofisticiranije alate i programe za otkrivanje i prepoznavanje lažnih e-mailova i praćenje prijevara. No ući u trag pošiljatelju lažnog e-maila gotovo je nemoguće, kao i otkrivanje stvarnog identiteta preko lažne e-mail adrese.

Zaštita

"Nigdje Google ne provjerava je li to stvarno osoba koja je unijela svoje ime i prezime. Unesete bilo koje ime i prezime i kreirate adresu. Pošaljete e-mail s te adrese i primatelj će prvo vidjeti ime i prezime koje ste Vi unijeli i prema tome će reagirati. Najbolja zaštita je odgovorno ponašanje. Baš to - pripaziti od koga dobivate e-mailove", kaže informatički stručnjak Miljenko Švarcmajer.

Provjerite i karakter pošte. Obično je to loš stil pisanja ili komunikacije, neuobičajeni oblik nepovezanih slova ili brojeva. Lažni e-mail može izgledati kao originalni, a uključuje linkove na lažne web stranice ili lažne usluge. I zato ne treba nasjedati.

Osim tvrtki meta internetskih prijevara su i građani. Najčešće su to lažna obećanja o brzoj zaradi ili oglasi odnosno e- mailovi o primaljivom poslu koji možete dobiti uplatite li određeni iznos na određeni račun preko interneta.

Sumnjate li, prijavite najbližoj policijskoj postaji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!