Bačić u Petrinji: Za obnovu u županiji iz Fonda solidarnosti iskorišteno 110 posto

23.05.2023.

Zadnja izmjena 14:41

Autor: Iva Vukadin/HTV/IMS/B.B.B.

Branko Bačić u Petrinji

Branko Bačić u Petrinji

Foto: Edina Zuko / Pixsell

Ministar graditeljstva Branko Bačić ponovno je posjetio Banovinu. Istaknuo je da je zadovoljan obnovom na području Petrinje. Prije obilaska terena održan je i sastanak na kojem je dogovoreno da grad preuzima konstrukcijsku obnovu 42 objekta kako bi se ubrzala obnova središta grada. Tijekom obilaska gradilišta i klizišta na petrinjskom području ponovio je i da su iskorištena sva sredstva iz europskog fonda namijenjena za obnovu nakon petrinjskog potresa - od predviđenih 319 milijuna eura 50 dana prije roka iskorišteno je 110%. Do zime bi svi građani koji žive u kontejnerskim naseljima trebali biti zbrinuti.


- Posebno nas veseli realizacija nekih vrlo važnih projekata za Petrinju i županiju. Svi projekti obnove financirani iz Fonda solidarnosti na području Sisačko-moslavačke županije dobro napreduju. To se jednako odnosi na javne i privatne objekte. Do kraja ljeta ćemo zbrinuti sve naše sugrađane u kontejnerskim naseljima, a ubrzat ćemo i obnovu privatnih kuća, rekao je Bačić.

Dodao je da u Petrinji u kontejnerskim naseljima u još šezdesetak kontejnera žive korisnici od kojih pola nema pravo na obnovu. Za njihov smještaj koristit će se osam stambenih zgrada koje se grade u Petrinji, a u postupku nabave su i mobilne niskoenergetske drvene kuće.

Bačić je spomenuo kako Ministarstvo nije zadovoljno dinamikom radova nekih izvođača, s kojima će se u četvrtak održati sastanak kako bi ih se upozorilo na preuzete rokove. U proteklih mjesec i pol 14 javnih nabava, s ukupno 141 gradilištem, moralo je biti poništeno. Zbog toga je velika potražnja za građevinskom operativom, a ako se ne pronađe u zemlji, morat će se angažirati izvođači iz inozemstva.

Prije obilaska gradilišta, u Petrinji je u nazočnosti župana Ivana Celjaka i petrinjske gradonačelnice Magdalene Komes održan sastanak o dinamici nastavka obnove na području Petrinje. Tim je prilikom Gradu prepuštena konstrukcijska obnova 42 zgrade kako bi se postupak ubrzao.

Gradonačelnica Komes podsjetila je kako je Grad, uz obvezu konstrukcijske obnove objekata u središtu grada, preuzeo i obvezu uklanjanja dijela pomoćnih objekata koji nisu predviđeni za obnovu.

Ministar Bačić obišao je gradilište cjelovite obnove bivše petrinjske Munjare, secesijske privatne zgrade u kojoj je nekad bila njezina uprava, a sada je pod zaštitom. Također je obišao dva klizišta koja se saniraju u blizini Petrinje u ukupnoj vrijednosti od 255.000 eura. Razgovarao je s korisnicima kontejnerskog naselja u Mošćenici, a u Sunji je obišao i upravo završenu zamjensku obiteljsku kuću, površine 55 četvornih metara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!