18:07 / 02.08.2021.

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/HRT

Građani Međimurja pozvani da 'vladaju', evo što kažu

Građani Međimurja pozvani da vladaju

Građani Međimurja pozvani da vladaju

Foto: HTV / HRT

Nakon izbora nastupa vrijeme kada se, najčešće po političkoj liniji - dijele mjesta u nadzornim odborima. Međimurski župan odabrao je drukčiji pristup - poziva građane da se jave za mjesta u nadzornim odborima i upravnim vijećima.

Mjesto u nadzornim odborima - hrvatska stvarnost - politički je kompromis. Osim ako ste stanovnik najsjevernije županije gdje je sigurna većina u skupštini dovela do malo drugačije odluke. Međimurci se mogu javiti na javni poziv - da sjede u odborima i vijećima niza županisjkih ustanova. Stručnost je poželjna.

- Slažem se s time, svi smo Međimurci i moramo o svemu odlučivati, kaže jedna Čakovčanka. Njezina sugrađanka odluku župana podržava, ali se ne bi javila na natječaj, jer se ipak, kaže - radi o velikoj odgovornosti.

Međimurski župan Matija Posavec na poziv građana da sudjeluju u kreiranju poslovanja tvrtki i razvoju Međimurja odlučio se, kaže - iz tri razloga: veća participativna uloga građana u kreiranju razvoja Međimkurja, povećanje transparentnosti i inovativnost. Smatra da se puno toga govori, a malo pokazuje na djelima.

I nije naišao na kritike. Slaže se s time i oporba - nadzor nad poslovanjem u takvim ustanovama trebaju imati stručni, neovisni, ljudi. Da u članstvu treba presnost imati struka, a ne politika", smatra Željko Pavlic iz Međimurskog demokratskog saveza.

Javni poziv obuhvaća niz ustanova. Pa tako i Muzeja Međimurja. Ravnateljica Maša Hrustek Sobočan podržava poziv i smatra da je to izuzetno bitno kod razumijevanja, određivanja plana i programa aktivnosti za iduću godinu.

Na stolu su mjesta u nizu ustanova - osim Županijske bolnice Čakovec.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!