23:29 / 03.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

"Nije se sumnjalo da se roditelji ne brinu dobro o djeci"

Nije se sumnjalo da roditelji ne brinu dobro o djeci

Nije se sumnjalo da roditelji ne brinu dobro o djeci

Foto: Dnevnik / HRT

Policija i Županijsko državno odvjetništvo istražuju smrt tromjesečne bebe koja je jučer s kliničkim znakovima smrti dovezena u Opću bolnicu Bjelovar. Nakon reanimacije, dijete je prevezeno u KBC Zagreb gdje je preminulo.

Čeka se objava nalaza obdukcije, a znakovi nasilja nisu utvrđeni. Neslužbeno, beba je najvjerojatnije umrla zbog neliječene upale pluća, a od izlaska iz rodilišta nije bila kod liječnika. Roditelji imaju još jedno dijete, a obitelj je već neko vrijeme pod nadzorom Centra za socijalnu skrb Grubišno Polje. S ravnateljicom centra razgovarala je novinarka Suzana Balen za Dnevnik HTV-a.

- Iz ničega se nije moglo zaključiti da se roditelji, bez obzira na ograničenja koja imaju, nisu dobro brinuli o toj djeci, kaže Sabina Svat, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Grubišno Polje.

Kaže da su postojali rizici, stoga se obitelji pružala stručna pomoć i potpora za brigu i skrb o djeci, ali ne u toj mjeri da su djeci ugroženi životi i zdravlje ta da je bilo potrebno izdvojiti djecu iz primarne obitelji. 

- Provodimo mjere i dajemo priliku roditeljima da budu roditelji, ako se na temelju stručnih procjena i listi rizika pokaže da su djeca ugrožena, tada se, naravno, ide na izdvajanje djece, objašnjava Svat.

Dodaje da su u kontaktu s policijskom postajom, čekaju da se utvrdi što se točno dogodilo mlađem djetetu kako bi dalje mogli poduzimati mjere u odnosu na drugo dijete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!