'Nije svima stiglo povećanje od 250 kn osobne invalidnine'

21.05.2018.

10:24

Autor: D.M./Hina

default error photo
Brojni roditelji i osobe s invaliditetom javljaju se ogorčeni što, unatoč izmjeni Zakona koja je stupila na snagu 1. travnja, i dalje dobivaju osobnu invalidninu u iznosu od 1.250. kn.
Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" upozorila je na probleme s isplatom povećane osobne invalidnine i doplatka za tuđu pomoć i njegu budući da brojne osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama zbog preopterećenosti u centrima za socijalnu skrb još nisu dobili povećanje osobne invalidnine od 250 kuna.

Brojni roditelji i osobe s invaliditetom javljaju se ogorčeni što unatoč izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi koja je stupila na snagu 1. travnja, i dalje dobivaju osobnu invalidninu u iznosu od 1.250 kuna, ističu iz inicijative u priopćenju. Objašnjavaju da svaka osoba koja je imala pravo na osobnu invalidninu, mora doći u centar za socijalnu skrb i mora joj se napisati novo rješenje, a riječ je o 26.000 osoba. Zajedno sa 61.000 osoba koje dobivaju doplatak za tuđu pomoć i njegu, dobiva se brojka od oko 87.000 predmeta koje djelatnici centara za socijalnu skrb moraju obraditi: poslati poziv, uzeti pismeno očitovanje, prikupiti potrebnu dokumentaciju te napisati novo rješenje.

Takav je način, ocjenjuju, krajnje neprimjeren jer je 'zagušio' ionako preopterećeni sustav i kasni se s isplatom predviđenih naknada. Uz to, iz inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom" izražavaju zabrinutost te se pitaju hoće li sve osobe s invaliditetom dobiti zaostatke od 1. travnja ili će uvećanu osobnu invalidninu dobiti od dana pokretanja postupka. "S obzirom na to da mnogi još nisu pozvani u centre, moguće je da postupci budu pokrenuti u lipnju ili čak u srpnju. Stoga zahtijevamo od Ministarstva da žurno pokrene rješavanje tog pitanja te da izda potrebne naputke kako ne bi došlo do diskriminiranja osoba s invaliditetom", ističu iz radnog tima inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom".

Ministarstvo: Poduzimamo sve mjere za što bržu povećanu isplatu

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku istaknulo je da poduzima sve mjere kako bi osiguralo potrebne preduvjete za što bržu isplatu prava na osobnu invalidninu i doplatak za pomoć i njegu u povećanom iznosu od 1. travnja. "Svi centri za socijalnu skrb su na vrijeme dobili uputu ovog Ministarstva da žurno pokrenu postupke kako bi se korisnicima osiguralo navedeno povećanje, ukoliko i nadalje ispunjavaju uvjete sukladno Zakonu. Dio korisnika nije još zaprimio povećanje jer je postupak još u tijeku. Ukoliko i nadalje zadovoljavaju uvjete, naknadno će zaprimiti povećani iznos počevši od 1. travnja. Znači, svi korisnici koji ispunjavanju uvjete dobit će sve zaostale iznose od 1. travnja", stoji u priopćenju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (MDOMSP).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!