Nijemci u Lici pronašli raj na zemlji

29.12.2019.

14:36

Autor: Melita Šare/HRT

default error photo
Planiraju podijeliti ovu ljepotu s turistima sa Zapada koji su pod stresom. Rastavili su drvene kuće stare više od sto godina i ponovno ih sastavili, nabavili i jacuzzi.
Doći do dvojice Nijemca, oca i sina, u selu Brezovac Dobroselski u istočnoj Lici, s tek šest stanovnika, nije nimalo lako. Do njih vodi državna cesta Mazin-Bruvno, ona koja je prema izvješćima Hrvatskog autokluba uvijek prva zatvorena zbog snježnih nanosa i poledice. No naši Nijemci ne misle napustiti Hrvatsku zbog pokoje pahulje, a ni zbog birokracije jer, kažu, pronašli su raj na zemlji.

I nekako cestom Mazin-Bruvno, ali onda do sela Brezovac Dobroselski ni makac. Bez pomoći Alexa Gschwandera, novopečenog Ličanina, i teške mehanizacije putovanje bi završilo. No u podnožju Mazinske planine, raj na zemlji.

Alex ima 28 godina, rođeni je Nijemac, po majci Tajlanđanin, voli osamu, životinje i ljudi mu uopće ne nedostaju. Zato je u ovom opustjelom ličkom seocu. Jedinog prijatelja vidi dvaput mjesečno.

Prvi je Hrvatsku otkrio otac Karl s kamperom prije 17 godina. Ubrzo nakon toga kupio je kuću na otoku Ugljanu, ali kao pravi radišni Nijemac, kaže, nije imao ondje što raditi pa se odlučio za kontinent i životinje.

U Njemačkoj je imao uhodan posao u špediciji i četiri mobitela. Stres je uzeo danak tako da danas ima dvije srčane premosnice i probleme s kralježnicom. Rad i osama čine dobro njegovu zdravlju, kaže. Za njih hranjenje životinja nije nikakav posao. Više vole ljeto kada su u pogonu od jutra do mraka.

Sada imaju velike planove sa svinjama i zdravom hranom. Alex, školovani vrhunski kuhar, radio je u elitnim hotelima Švicarske i Austrije, ali nekako više voli običnu pušnicu.

Planiraju podijeliti ovu ljepotu s turistima sa Zapada koji su pod stresom. Rastavili su drvene kuće stare više od sto godina i ponovno ih sastavili, nabavili i jacuzzi. Još da nije hrvatske birokracije i problema s kategorizacijom...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!