17:59 / 04.02.2019.

Autor: HRT

Nika Antolos: Još ne koristim kanabis, ali planiram

-

-

Foto: - / -

Najavom predsjedničina pomilovanja Huanita Luksetića nije završena priča o njegovu daljnjem liječenju, kao ni mnogih drugih oboljelih od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije... Upravo zato apeliraju na političke elite da im osiguraju pripravke od ulja kanabisa, jer bolest ne bira.
Najavom predsjedničina pomilovanja Huanita Luksetića nije završena priča o njegovu daljnjem liječenju, kao ni mnogih drugih oboljelih od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije... Upravo zato apeliraju na političke elite da im osiguraju pripravke od ulja kanabisa, jer bolest ne bira.

Huanito je spašen od zatvora, ali ne i od bolesti. Zbog stresa kojemu je bio izložen proteklih mjeseci, iščekujući sudsku presudu, pogoršalo mu se zdravstveno stanje, a medicinskog kanabisa koji mu je pomagao više nema. Novca da kupe na crnom tržištu nemaju, kaže za HRT-ovu emisiju Labirint Huanitova majka Zlata Luksetić.

- Leži, ne može ništa. Imamo dobre prijatelje koji nam pomažu, kojima je i on pomagao savjetom. U početku nije htio ni sa mnom razgovarati. Stalno samo moli za mir, kaže Huanitova majka.

Može li se sutra ovo što se dogodilo Huanitu, dogoditi i nekom drugom oboljelom od MS-a? Nika Antolos mlada je majka, pjevačica. Dijagnoza joj je postavljena potkraj prošle godine. Spremna je učiniti sve kako bi si pomogla.

- Ja sam tip koji nikad u životu nije probao narkotike i meni je jezivo da se ja moram šuljati preko granice, da postoji neka mogućnost da ja završim u zatvoru zato što ne želim da me boli, poručuje Nika, koja još nije počela upotrebljavati medicinski kanabis, ali uskoro planira. Nadležnima poručuje da ju slobodno pretražuju na granici jer će imati kanabis.

- Hoću živjeti normalno. Imam dijete od pet godina, ne mogu ja s 29 venuti sebi naočigled, a da ljudi oko mene koriste nešto što bi mi pomoglo, dodaje.

Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, bivši predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis kaže kako je potpuno neodgovorno od države da dozvoli liječenje, a da onda lijek postane nedostupan odnosno ilegalan jer je trenutno jedini način da se preparat nađe na crnom tržištu.

Prije tri mjeseca ekipa emisije Labirint govorila je o istom problemu - nestanku medicinskog kanabisa u ljekarnama. I tada i sada postavili su Ministarstvu zdravstva isto pitanje - kada će oboljeli moći kupiti ulje kanabisa u ljekarnama?

"U ovom trenutku u tijeku je postupak uvoza novih količina gotovih pripravaka ulja na bazi kanabisa te se uskoro očekuje opskrba hrvatskog tržišta za pojedinačne potrebe pacijenata", odgovor je koji su dobili prije tri mjeseca i sada.

U državi u kojoj je lijek ozakonjen, danas ga nema na tržištu. Nakon što je Huanitu odlučila pomoći predsjednica, za pomoć joj se ovih dana obratila i Nika. Želi lijek za sve oboljele, odmah.

- Ako jedan predsjednik kaže slovo za tu našu stranu, mislim da će svi čuti, da će odzvoniti ne samo u Hrvatskoj, kaže Nika. 

Brborović smatra da bi država trebala omogućiti da lijek postane dostupan.

- Postoji nekoliko načina. Jedan je da ga HZZO financira kao i brojne druge lijekove, drugi je da država osigura jeftinije izvore pa recimo da sama sadi i treći je da omogući samim oboljelima da sade, poručuje.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju i kako, s obzirom na to da pripravci na bazi kanabisa samo ublažavaju simptome pojedinih bolesti, a ne liječe uzroke bolesti, te da nisu registrirani kao lijekovi, nisu niti uvršteni u listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

- U Njemačkoj je farmakopeja uvrstila kanabis i sama ta činjenica je deplasirala tu tvrdnju. Da ne kažem da je i u američkoj farmakopeiji kanabis upisan. Preparati kanabisa su itekako lijekovi koji mogu olakšati simptome i danas postoji već tolika količina znanstvenih dokaza da je čak i ekspertima to teško pratiti, odgovara na to Brborović.

Ono što traže oboljeli u Hrvatskoj neke su europske zemlje već osigurale svojim građanima.

Dok država čeka i oklijeva, oboljeli nemaju vremena za čekanje. Neki se snalaze na crnom tržištu koje cvate, neki nude već poznata rješenja. Huanitova majka poručuje: omogućite da se sadi dok država ne napravi nešto drugo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!