18:55 / 15.01.2020.

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/IMS/HRT

Nikad ne otvarajte nepoznate e-mail pošiljke

-

-

Foto: - / -

Građani i tvrtke sve su češće meta hakerskih napada. Jedan od oblika računalnog kriminala je kriptiranje podataka, nakon čega počinitelji traže novac kako bi "otključali" sadržaje korisnika.
Građani i tvrtke sve su češće meta hakerskih napada. Jedan od oblika računalnog kriminala je kriptiranje podataka, nakon čega počinitelji traže novac kako bi "otključali" sadržaje korisnika. Najbolja obrana od takvih napada je - povećan oprez i dobar antivirusni program.

Internetski prevaranti i ucjenjivači napadaju građane, ustanove, tvrtke. Štetne datoteke obično dolaze kao prilozi u porukama elektroničke pošte.

- One su često u obliku arhive ili određene slike i kada zapravo kliknete, taj će se program u pozadini u vašem računalu raspakirati i kriptirati vaše podatke, kazao je Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a.

Možete zamisliti primjerice jedan knjigovodstveni servis koji više ne može pristupiti svojim podacima, podacima svojih klijenata, naime njihovo poslovanje je u tom trenutku zapravo onemogućeno. Jedino je dobro da se takav zlonamjerni softver gotovo nikad ne pokreće sam.

- Vi ili netko u firmi mora nasjesti na neki trik koji obično navodi na to da se otvori neka aplikacija, koja to napravi. Ili se to učini nekim prijevarnim mejlom ili možda porukom preko nekog drugog kanala, rekao je Lucijan Carić, stručnjak za sigurnost informacijskih sustava.

Ako aplikacije sadrže bilo kakav softver i traže instalaciju bilo čega, to  vam ne treba, poručio je Carić i upozorava da se radi o – znaku za uzbunu. Korisnici računala svjesni su opasnosti i oprezni. Poručuju da ne otvaraju mejl ako ne znaju tko im ga šalje. To je najbolja zaštita, uz kvalitetan antivirusni program. Ako ipak postanete žrtva prevare, rješenje možda ima internetska stranica kripto-šerif.

Grgurić kaže da se u realnom vremenu može dobiti odgovor postoji li tzv.  dekripcijski ključ tako da mogu otključati svoje datoteke bez da plaćaju otkupnine počiniteljima kaznenih djela.

Počiniteljima računalnih prevara gotovo je nemoguće ući u trag, pa stručnjaci ponavljaju: nikad ne otvarajte poruke nepoznatih pošiljatelja!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!