Nikad teže u KBC-u Splitu, na respiratoru 48 pacijenata

19:38 / 08.12.2021.

Autor: Ivana Šilović/D.M./HTV

Julije Meštrović

Julije Meštrović

Foto: HRT / HTV

Sve dok se broj pacijenata u bolnicama i onih na respiratoru ne počne znatnije smanjivati, posebno broj preminulih, ne možemo govoriti o završetku 4. vala epidemije. Dobro to znaju i u KBC-u Split, gdje je na respiratorima večeras najviše pacijenata dosad - 48. Kako se u bolnici nose s ovakvom izvanrednom situacijom - za Dnevnik HTV-a izvijestio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović. 

- Koliko je teško uvjerio bi se svatko tko bi ušao unutra. Danas smo imali 181 bolesnika - ukupno 48 njih je na respiratoru. To je kao da imate 4 jedinice za intenzivno liječenje. Morate imati prostor, opremu i osoblje, a nedostatak osoblja nam je uvijek bio problem, kazao je prof. Meštrović za Dnevnik HTV-a. Naglasio je kako moramo biti zahvalni liječnicima, sestrama, njegovateljima i svima koji više od 20 mjeseci rade u izvanrednim uvjetima.

Izdržava se, radi se i unatoč svemu osoblje je puno entuzijazma i požrtvovnosti, a koliko je situacija teška, dodao je Meštrović - govori i podatak da je ovdje angažirana četvrtina svih medicinskih sestara KBC-a Split, a od toga polovina samo za liječenje bolesnika na respiratoru.  

- Svaki izgubljeni život je tragedija, međutim gledajući smrtnost u KBC-u Split ona je usporediva s najboljim ustanovama u svijetu što govori o stručnosti i požrtvovnosti našeg medicinskog osoblja, poručio je ravnatelj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!