Pripreme za Sve svete uz nikad više cijene cvijeća

31.10.2022.

13:11

Autor: Sandra Badžek/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Građani obilaze groblja

Građani obilaze groblja

Foto: HTV / HRT

Brojni građani obilaze groblja svojih najmilijih diljem zemlje. Kupuju se svijeće, cvijeće i vijenci pa su gužve na tržnicama i u trgovinama. Ipak inflacija i na blagdan Svih svetih čini svoje i mnogi mijenjaju navike.

Posljednje pripreme za, čini se, nikad topliji blagdan Svih svetih. Uz nikad više cijene. 

Vlasnici cvjećarnica kažu - u nezavidnom smo položaju, između proizvođača i kupaca.  

- Moram reći da su cijene išle gore. Nažalost, mi smo ti koji smo na vjetrometini, na udaru između poskupljenja proizvođača i zahtjeva od strane kupaca. Ali naša kreativnost nam otvara put da uz poskupljenje napravimo to prihvatljivo kupcima, naglasila je Letizia Zadravec, floristica.

Godina koju žele zaboraviti je iza ludbreških cvjećara - koji drže polovinu proizvodnje presadnica u Hrvatskoj. 

Tuča koja im je proljetos uništila staklenike, dizanje cijena repromaterijala - ostavili su traga na cijenama multiflora. 

- Malo smo dizali cijene, morali smo za postotak koliko nam je repromaterijal poskupio. Neke vrste materijala su nam išle do 100 posto gore, a minimalno 30, naglasila je Ivana Matijašec, predsjednica zadruge "Varaždinski cvijet" . 

No, znaju Varaždinci - zeleni hodnici prema raju, kako je Herman Haler zamišljao varaždinsko groblje - tu su kao mjesto sjećanja, a ne raskoši. 

- Za umirovljenike su uvijek visoke cijene, ali treba biti skroman, nije bit u količini cvijeća, dovoljan je jedan cvijet, ono što osjećamo, naglašava Varaždinka. 

Poruka koju svi trebaju zapamtiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!