Nikada neizvjesniji početak nastavne godine

28.08.2020.

07:34

Autor: T.D./Dobro jutro, Hrvatska/ HRT

-

-

Foto: - / -

Nikada neizvjesniji početak nastavne godine.
Nikada neizvjesniji početak nastavne godine. Grad Zagreb je u specifičnoj situaciji radi potresa, uvjeti nisu jednaki za sve učenike. Nabavka maski, online nastava, podjela učenika po smjenama - još uvijek je nejasno kako će sve izgledati u praksi.

- Moramo voditi računa o svim tehničkim uvjetima koji su pred nas postavile epidemiološke smjernice. Imamo sreću, škola nam je velika. Neće biti problema s držanjem razmaka. Tijekom priprema se postavljaju klupe, na hodnicima se lijepe trake na podu za razmak. Pripremaju se kuhari i kuharice za hranu koja će se nositi u razred. Nabavili smo stroj za dezinfekciju, strojno ćemo čistiti školu. Radimo sve što su pred nas stavili epidemiolozi, kaže Tomislav Milek,  ravnatelj OŠ Lovre pl. Matačića u Zagrebu, opisujući kako će izgledati boravak u školi u novim uvjetima, uz epidemiološke mjere.

Na tu temu je s Božom Pavičinom, savjetnikom ministra znanosti i obrazovanja i Sunčicom Findak, komentatoricom HTV-a, govorio u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Problemi nakon potresa

Ako se ne bude mogao poštovati razmak između učenika u učionici, morat će se nositi maske. To se odnosi na učenike od 5. do 8. razreda. Te maske nisu primjerene za uzrast od 1. do 4. razreda, podsjetio je Božo Pavičin na mišljenja struke iznesena ovih dana.

- Razmak se mora poštovati. Osnovne tri stvari su: higijena, razmak i tek onda zaštitna sredstva ukoliko se nešto od mjera ne može poštovati, rekao je dodavši kako su u zadnjih mjesec dana uložili nadljudske napore kako bi došli do odgovarajućih mjera i kako bi sustav mogao funkcionirati.

Grad Zagreb poseban je slučaj. Mnoge su škole oštećene u potresu, nedostaje prostora. A prostor je potreban ako se učenici trebaju pridržavati mjera fizičke distance.

- Grad Zagreb je u specifičnoj situaciji radi potresa, to smo svi brzo zaboravili. Jedan od načina kako se neke stvari mogu riješiti jest da neke škole koje imaju jednu smjenu, dođe pola škole - i onda u drugu školu opet dođe pola škole, kako bi se sve moglo napraviti na vrijeme, rekao je Pavičin.

O nejednakim uvjetima

Sunčica Findak istaknula je kako je početak školske godine bio neizvjestan kada su bili štrajkovi, ali ne kao ove godine.

- Ovo je neizvjestan i alarmantan početak školske godine. Sada treba skupiti glave i napraviti najbolje rješenje za naše učenike i djelatnike. Ne treba gledati tko je čiji savjetnik ili ministar, nego treba napraviti upute koje će biti dobar signal roditeljima da pošalju djecu u školu, rekla je Findak. 

Brine ju, kaže, činjenica da svaki dan "ispliva" neka nova ideja kako će nova školska godina izgledati. To stvara nemir i neizvjesnost kod roditelja.

- Imam osjećaj kao da se vodi rat između epidemiologa, pedagoga, psihologa i djelatnika u ministarstvu jer svatko vuče na svoju stranu i tu dolazi do nesigurnosti koju osjećaju roditelji, dodala je. 

Findak smatra kako je ova situacija pokazala da su učitelji najvažniji i nezamjenjivi, ali i da nisu jednaki uvjeti za sve učenike u školama.

- Sad se pokazuje sve sivilo našeg obrazovnog sustava. Neki se guraju i ima ih u razredu po 30 i naravno da ne mogu poštivati razmak i traže se alternativna rješenja. Internet nije dobar u svim sredinama. Neke bogatije lokalne sredine već kupuju maske za svoje učenike i djelatnike, a neke skromnijeg budžeta morat će na kraju potražiti pomoć ministarstva, upozorila je Findak.

Nabavka maski

Neke županije i osnivači škola krenuli u nabavku maski, neki su ih već i nabavili, kaže Božo Pavičin.

- Što se tiče manjih sredina i nabavke maski, Ministarstvo obrazovanja i znanosti stoji na raspolaganju, dodao je.

Napominje kako virus dolazi izvana i bitno je da se ne unese u školu, bilo putem djece, bilo putem djelatnika.

- Ovim mjerama je važno smanjiti i kontakt između profesora međusobno. Neće biti zbornice, žrtvovali smo zbornicu. Virtualna zbornica je nešto što će sigurno postojati, to će se učitelji dogovoriti, dodao je Pavičin.

Online nastava 

Dodaje i kako Ministarstvo obrazovanja i znanosti osigurava materijale za online nastavu. Video materijali će se snimati, to je već u procesu, rekao je.Epidemiološke mjere u vrtićima - biti što više na zraku

- Dječji vrtići od ožujka provode odgojno obrazovni rad sukladno uputama HZJZ-a. Nove upute za vrtiće nisu novost, novost je vezana za adaptaciju djece koja po prvi put pohađaju dječji vrtić, a najčešće su to jasličari. Sam postupak adaptacije provodit će se sukladno mjerama da su djeca što više na zraku, kazala je za "Dobro jutro, Hrvatska" Martina Glasnović, voditeljica Odjela za predškolski odgoj pri Gradskom uredu za obrazovanje.

Potvrda o visini dohotka za utvrđivanje cijene vrtića u Zagrebu

Kome i kako roditelji trebaju predati potvrdu o visini dohotka za utvrđivanje cijene vrtića?

- Sukladno obavijesti o ostvarivanju prava na olakšice, potvrde se donose samo i isključivo ako roditelji ne daju vrtićima pisanu suglasnost da oni putem nadležnost gradskog ureda iste mogu sami provjeriti pri Poreznoj upravi  ministarstva financija, kaže Glasnović.

Roditelji imaju mogućnost hoće li vrtiću dati suglasnost, a vrtić će onda po toj pisanoj suglasnosti izvršiti provjeru putem nadležnog ureda. Ili mogu dostaviti potvrdu od poslodavca, potvrdu s Porezne uprave, do koje mogu doći putem sustava e-građani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!