17:51 / 04.09.2020.

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Nikada nije bilo važnije cijepiti se protiv gripe

-

-

Foto: - / -

Zbog sličnih simptoma liječnicima će biti teško razlikovati dvije bolesti, a postoji mogućnost i da se netko istodobno zarazi virusom gripe i koronavirusom, što bi moglo biti veoma opasno.
U jeku pandemije izazvane koronavirusom, pred nama je i sezona gripe. Zbog sličnih simptoma liječnicima će biti teško razlikovati te dvije bolesti, a postoji mogućnost i da se netko istodobno zarazi virusom gripe i koronavirusom, što bi moglo biti veoma opasno. Očekuje se da će, zbog svega toga, zanimanje za cijepljenje protiv gripe ove godine biti veće nego ikad prije. 

Cijepiti se protiv gripe nikada nije bilo važnije.

- Zbog moguće situacije da će osoba biti dvojbena, je li se razboljela od covid-19 ili od grip,e tako da vjerujem da ćemo time i smanjiti i omogućiti bržu dijagnostiku, smatra Dijana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu.

- Koinfekcije virusne, pa i između virusa i bakterija mogu rezultirati puno težom kliničkom slikom nego što je to u slučaju samo jedne infekcije, upozorava Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološkog odjela, NZZJZ Primorsko-goranske županije.

Preporuka je i Svjetske zdravstvene organizacije da se ove godine poveća broj cijepljenja protiv gripe, podsjeća znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić. Smatra da bi se, osim osjetljivih skupina, cijepiti trebali i ostali.

- Tako da je moja preporuka u ovoj situaciji da se razmatra i cijepljenje djece u Hrvatskoj upravo zbog ove situacije s Covidom-19, rekao je Đikić.

Za ovu sezonu Hrvatska je naručila 20% više doza cjepiva nego lani.

- Ove godine smo naručili 460.000 doza protiv gripe, radi se o četverovalntnom cjepivu, dakle isto kao i prethodne godine, rekla je Zvjezdana Lovrić Makarić,  dr. med./epidemiologinja, HZJZ.

Liječnike najesen očekuju novi problemi - simptomi bolesti Covid-19, koji uključuju temperaturu i kašalj, slični su onima kod drugih respiratornih bolesti, poput gripe.

- Bit će podosta problema, mislim da će tu testiranje biti od izuzetne važnosti, smatra Milan Mazalin, dr. med., specijalist opće medicine.

Usto, epidemija gripe mogla bi dodatno opteretiti zdravstveni sustav. Prošle sezone od nje je oboljelo gotovo 60.000 osoba, a 17 umrlo.

Ljudi su se već počeli malo informirati, naravno da se boje mogućnosti kombinirane infekcije i gripom i koronavirusom, što bi svakako bilo za očekivati.
I građani su svjesni koliko je cijepljenje sada važno. Evo što kažu neki od njih:

- Naravno, već sam doktoricu zamolila da me ove godine stavi na spisak, rekla je jedna Zagrepčanka.

- Ove godine, morat ću, jer sam rizična skupina, kaže Dubrovčanka.

- Moramo, ako je rečeno da se moramo cijepiti, onda moramo to ispoštivati, normalno, kaže Splićanin.

Bude li interes veći, naručit će se dodatne količine cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!