13:03 / 17.08.2021.

Autor: Filip Matijević/T.V./HRT Radio Zadar/HRT

Nikada vodonosac u Sali nije došao u lipnju kao ove godine

Suša

Suša

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Dok se veći dio Hrvatske danas obradovao priželjkivanom kratkotrajnom osvježenju, na zadarskom području nije došlo do promjene vremena. U već dužem razdoblju nisu zabilježene veće količine kiše, a to najbolje osjećaju poljoprivrednici i otočani koji kažu da je ovo godina nezapamćene suše.

U mjestu Sali na Dugom otoku imaju turističku sezonu bolju nego rekordne 2019., ali i više nego turistima ovog ljeta raduju se brodu Zrmanja. Zrmanja je jedan od brodova vodonosaca bez kojih ne bi bilo vode ni za Saljane ni za njihove turiste u godini nezapamćene suše, kaže za Radio Zadar načelnik ove općine Zoran Morović.

- Nikada u povijesti vodonosac u mjesto Sali nije došao u šestom mjesecu kao ove godine. Više nego prepolovljen je kapacitet našeg izvora. Turista imamo više nego ikada i to je dobra stvar, ali infrastrukturno pucamo po šavovima, dodaje.

I drugi otoci zadarskoga arhipelaga muku muče s praznim spremnicima za vodu jer obilnije kiše već dugo nije bilo, a nema je ni na vidiku, kaže meteorolog Duško Kraljev

- Nije bilo kiše u petom mjesecu, malo u sedmom, u osmom isto ništa. I nedostaje vodenog taloga. Bilo bi dobro da padne neka kiša, ali nema neke šanse da se to kraja kolovoza poboljša. Bilo je to za očekivati, u najavama kada smo prognozirali kakvo će biti klimatološko ljeto smo govorili da će visoke temperature pratiti duža sušna razdoblja, ističe Kraljev.

A da ne presuše i slavine na otocima, uskaču brodovi vodonosci vlasnika Miloša Cimere koji za naš radio ponosno ističe kako rade danonoćno već mjesecima te da nitko nije ostao bez vode. 

- U povijesti ovakva suša nije bila, a nijedna kuća nije ostala bez vode! Nezapamćena suša, kaže Cimere.

Ne pate samo otoci zbog nedostatka vode. I poljoprivrednici u Ravnim kotarima bespomoćno mjesecima gledaju u nebo. 

- Imali smo prije nekih mjesec dana 30-ak litara kiše, ali to je jako malo. Ovo grožđe čija berba slijedi za 20, 30 dana je ostalo jako, jako sitno. Tako da će suša sigurno ostaviti posljedice i na količinu i na kvalitetu jer ćemo imati u jednom dijelu prisilnu zriobu uslijed ovoliko visokih temperatura, pogotovo onih noćnih, kaže poznati nadinski vinar Tomislav Glavić.

Kada će pasti dovoljna količina kiše, nitko se ne usudi prognozirati. Ali je sigurno da će – kada se to dogodi - svi odahnuti. Od Ravnih kotara do najudaljenijih zadarskih otoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!