Državni inspektorat: Prije sklapanja ugovora na daljinu provjeriti podatke trgovca

14.11.2022.

10:35

Autor: Hina/HRT/R.S.

Sve češće povrede u digitalnom okruženju

Sve češće povrede u digitalnom okruženju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Državni inspektorat obavijestio je potrošače kako postoji rizik od ozbiljne štete kolektivnim interesima i pravima potrošača prilikom sklapanja ugovora na daljinu putem Internet stranica Nike Outlet i Cipele Hrvatska. 

Temeljem provedenih istražnih radnji i zapremljenih predstavki tržišna inspekcija Državnog inspektorata utvrdila je kako nije poznat identitet trgovca, odnosno osoba koja putem navedenih internetskih stranica oglašava i prodaje proizvode. Uz to krši se niz drugih odredbi Zakona o zaštiti potrošača te Zakona o elektroničkoj trgovini.


Čl. 60. st. 1. Zakona o zaštiti potrošača propisane su predugovorne obavijesti koje je trgovac dužan pružiti potrošaču prije sklapanja ugovora na daljinu putem interneta. 


Tako je trgovac dužan na jasan i razumljiv način obavijestiti potrošača među ostalim o svojem nazivu i sjedištu, telefonskom broju, adresi elektroničke pošte te o drugim sredstvima mrežne komunikacije koja omogućuju pohranu vremena i komunikacije na trajnom mediju, nazivu i sjedištu trgovca u čije ime i/ili za čiji račun nastupa kao i o adresi mjesta svojeg poslovanja odnosno adresi mjesta poslovanja trgovca u čije ime i/ili za čiji račun on nastupa.


S obzirom na sve veći broj prijava koje upućuju na sve češće povrede u digitalnom okruženju, pozivamo potrošače da prije sklapanja ugovora na daljinu provjere naziv i sjedište trgovca, telefonski broj te adresu elektroničke pošte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!