Eterović o organizaciji Advenata: Odgovornost je prebačena na ugostitelje

29.11.2021.

12:01

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Nikola Eterović

Nikola Eterović

Foto: Studio 4 / HTV

Prošla je prva adventska nedjelja. U mnogim gradovima organizirana su adventska obilježavanja, ali skromnije nego proteklih godina među ostalim i zbog epidemije koronavirusa. Nikola Eterović, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, izjavio je za HTV-ov Studio 4 da je za ugostitelje daleko izazovnije organizirati advent nego što je to bilo prije pandemije. Govoreći o situaciji u Zagrebu rekao je da je "problem u tome što je prije postojao netko tko je organizirao cijeli advent. Ove godine nema glavnog organizatora. Sva odgovornost prebačena je na ugostitelje". 

Nikola Eterović kazao je da je advent u Rijeci bitno skromniji nego što je bio prije. Manji broj je adventskih kućica, a za ponudu kaže da je načelno dobra, da ima mnogo slatkih i slanih uradaka, toplih koktela i kuhanog vina. 

Smatra da je daleko izazovnije sada organizirati adventska obilježavanja nego što je to bilo u vrijeme bez epidemijskih uvjeta. 

Potvrdio je da je u Zagrebu u odnosu na 2019.  godinu, kada je bilo 220 adventskih kućica, sada manji broj - 70, od kojih je 26 s ugostiteljskom ponudom. 

- U Zagrebu su pokušali pod okriljem transparentnosti napraviti nešto dobro. Ne znam je li to izvedeno u izvrsnom tonu. Same gužve na kućicama možda se neće povećavati. Paralelno s kućicama ide i program Zagreb jingle-mingle, a to je postavljanje ponude na terase kako bi se zadovoljile epidemiološke situacije i ljudi se okupljali na otvorenom. Stoga smatram da se gužve ne bi trebale stvarati, dodao je. 

Vjeruje da su se u Zagrebu mnogi ugostitelji zadovoljili time da unutar svojih terasa rade adventsku priču, a da će jedan dio ugostitelja vjerojatno biti nezadovoljan. 

Odgovarajući na pitanje o cijenama najma rekao je da su visoke. Napominje da su ove godine troškovi znatno narasli. 

- Problem je u tome što je prije postojao netko tko je organizirao cijeli advent. Ove godine nema glavnog organizatora. Sva odgovornost prebačena je na ugostitelje, što u principu nije dobro. Naša želja je da se napravi radna skupina pri gradu koja će uključivati i predstavnike ugostitelja i "event" industrije koji bi zajedničkim snagama stvorili dodanu vrijednost, stvorili program za adventske aktivnosti. Adventsko vrijeme je sezona na kontinentu. Dvije godine toga već nema. Ogromna je želja i volja da se nešto konkretno odradi. Zagreb u adventskom razdoblju generira, prema podacima iz 2019. godine 0,7 mlrd. kuna, što je petina ukupnog godišnjeg prometa, što zhnači da je to definitivno sezona Zagreba, izjavio je. 

Istaknuo je da ugostitelji nisu mogli dovoljno podići cijene koliko bi bilo adekvatno za saniranje povećanja njihovih troškova. 

- U proteklom razdoblju porasla nam je i cijena robe. Nismo si mogli veće povećanje cijena zbog pada kupovne moći građana, dodaje. 

Ugostiteljstvo u 2020. godini imalo je pad od 55%. To je strašan podatak. Za ovu godinu, unatoč dobroj sezoni, restorani su možda u malo boljoj situaciji, ali kafe barovi opet bilježe pad od 55%, dodaje Eterović.

Istaknuo je da su se mnogi lokali morali trajno zatvoriti, jer ne mogu poslovati u ovakvoj situaciji.

U rujnu su ukinute sve potpore, rekao je Eterović te dodao da im je PDV ključan.

- Sve države u EU imaju preferencijalnu stopu za ugostiteljstvo osim RH. Dodatno su smanjivali stopu PDV-a u pandemijskom razdoblju, a RH to nije radila. Ugostiteljstvo je radno intenzivna djelatnost. Imamo jako veliki trošak radne snage, naglasio je. 

Vjeruje da Stožer neće uvoditi COVID potvrde za ugostiteljstvo te smatra da bi to bila "smrt" za njih. Napomenuo je da je jako je mali broj kršenja propisa u njihovom poslovanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!