Nikšić za Dnevnik HTV-a: Pitanje je zašto nisu reagirale kočnice užadi

24.05.2021.

19:54

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Mladen Nikšić, izv. prof. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu

Mladen Nikšić, izv. prof. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Tragedija, na jednom od najslikovitijih mjesta u sjevernoj Italiji - s pogledom na jezero Maggiore, zavila je cijelu zemlju u crno. Jedini preživjeli je petogodišnjak koji je u nesreći izgubio oba roditelja i brata te djeda i baku.

Mladen Nikšić, izv. prof./Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da se prema svim informacijama dogodilo  puknuće vučnog užeta.

Dodao je da je to rijetka pojava te da istraga treba utvrditi zašto se to dogodilo.

- Pitanje je zašto nisu reagirale kočnice užadi koje postoje na žičarama tog tipa i koje su trebale zaustaviti navedenu gondolu, istaknuo je profesor Nikšić. 

video thumb

Osvrnuo se i na zagrebačku žičaru rekavši kako je ona za razliku od talijanske jednoužetna, što znači da jedno uže ima funkciju i nošenja i vuče.

- Žičare tog tipa imaju najmanje dvije kočnice. Jedna je radna kočnica koja se koristi u svakodnevnoj upotrebi, a ako dođe do otkazivanja radne kočnice, postoji sigurnosna kočnica koja bi trebala zaustaviti žičaru, rekao je.

Istaknuo je kako je Italija alpska zemlja, sa stotinama žičara te da je kod njih sustav kontrola i servisa iznimno kvalitetno razvijen, te da sumnja da je došlo do greške u održavanju.

Talijanske vlasti pokrenule su opsežnu istragu. Tužiteljstvo razmatra mogu li se u ovom slučaju primijeniti optužbe za ubojstvo iz nehaja. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!