Ninčević Lesandrić: Odluka da progovorim bila je teška, ali ako pomognem samo jednoj osobi...

11.10.2018.

18:19

Autor: B.S.LJ./HRT

default error photo
Ivana Ninčević Lesandrić u Saboru je iznijela svoje nedavno neugodno iskustvo s hrvatskim zdravstvom, rekavši da je na Hitnoj pomoći nedavno završila zbog spontanog pobačaja, gdje su joj kiretažu vršili bez anestezije.
Je li vam bilo teško iznijeti svoju intimu u Saboru, pitali smo zastupnicu Mosta Ivanu Ninčević Lesandrić nakon što je danas u Saboru tijekom rasprave o oporbenom prijedlogu za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića iznijela svoje nedavno neugodno iskustvo s hrvatskim zdravstvom, rekavši da je na Hitnoj pomoći završila zbog spontanog pobačaja, gdje su joj kiretažu vršili bez anestezije.

"Naravno da jest. I to nije bilo samo moja odluka, nego i suprugova, da ja želim o tome javno pričati. Nisam znala hoće li to biti u ovom mandatu, ali danas je bila prilika. Morala sam progovoriti, zbog drugih žena", kaže nam.

"Poštovani ministre, s obzirom na tisuće i tisuće potpisa u peticiji, ako ni otvoreno pismo upravo vama, nije pomoglo da ih doživite i reagirate, ja ću pokušati iz osobnog iskustva", počela je Ninčević Lesandrić svoje izlaganje danas u Saboru, nastavivši kako je nedavno završila na Hitnoj zbog spontanog pobačaja u trećem mjesecu trudnoće.

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji uredno plaća zdravstveno, s punim povjerenjem. Dočekalo me, rekla bih, 15. stoljeće, mislim da je tada bilo puno bolje. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže. Na živo, bez anestezije. Dakle, struganje maternice, unutarnjeg organa, na živo, bez anestezije. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost  to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica de je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na Hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti?", rekla je prije nego ju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković počeo upozoravati.

U razgovoru nam pojašnjava kako je na Hitnu došla krvareći, nakon čega su joj rekli da mora na kiretažu: "Ne znam kako to izgleda, rekla sam 'ok'. Kad sam ušla u prostoriju prvo mi je bilo čudno to što su me svezali. Nisu mi objasnili zašto. Mislila sam da je to za zaštitu, ako se trznem, jer mi je bilo logično da će mi umrtviti taj dio tijela. Bol je bila sve jača i jača, postalo je neizdrživo. Upitala sam dokad će to boljeti i kada će početi djelovati nešto. Rekli su mi da je ovo jedini način na koji to mogu učiniti".

Od šoka nije pitala za anesteziju. "Sestre su odbrojavale, držale me za ruku, one su s ljudske strane napravile sve što su mogle", nastavlja.

Tek kada je došla kući, u nevjerici što joj se dogodilo, počela je - kaže - pretraživati po internetu. "Išla sam vidjeti je li moguće da mi se to dogodilo. Tek tada sam doznala da postoji i peticija, kiretaža bez anestezije, čitala sam o iskustvu neke gospođe, i da je već pisano otvoreno pismo Vladi i ministru, tek tada sam ostala šokirana. Odlučila sam progovoriti o toj temi, jer vidim da nitko od političara ne želi komentirati. A ja sam željela da ministar Kujundžić to čuje, jer to je njegov resor", kaže nam.

"Moje pitanje je vrlo jednostavno i zahtjeva vrlo kratak i jasan odgovor  i molim vas, nemojte prebacivati krivicu na doktore i sestre jer oni su odradili odličan posao. Njihovu mogućnost određujete vi, a ne oni, nitko ovdje nema opravdanja i moje pitanje zahtjeva vrlo jasan odgovor - namjeravate li ovo promijeniti i kada?", upitala ga je u Saboru.Ministar Kujundžić joj je odgovorio da iskreno žali zbog njezina gubitka djeteta te je zatražio medicinsku dokumentaciju kako bi provjerio o čemu se radi. Za peticiju je kazao da nikada o njoj nije čuo. Peticija o kojoj je riječ dostupna je na internetu. "Ne znam tko u Hrvatskoj nije vidio tu peticiju", kaže nam Lesandrić i poručuje: "Ako ovime pomognem samo jednoj ženi da joj se to sutra ne dogodi, puno sam napravila"."Zbog žena koje su ovaj postupak prošle, kao i zbog onih koje ovaj postupak ne smiju više prolaziti na ovaj nehumani način, podržavam kolegicu što se nije odlučila šutjeti i tako omogućavati daljnje traumatiziranje pacijentica. Liječnici i ostalo medicinsko osoblje čine najbolje što mogu, a političari ne", napisao je Nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić na Facebooku i tako dao potporu svojoj kolegici Ivani Ninčević Lesandrić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!