10:21 / 05.02.2020.

Autor: Branimira Volf Milunović/Zineta Alibegić/Iva Bruči/HRT/Hina

"Nisam spremna umrijeti"

-

-

Foto: - / -

Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj. Češće pogađa žene. Dvije žene iz naše priče nisu spremne umrijeti. Promijenile su svoj način života. Poručuju i drugima, može se i mora se.
Danijela Orešić i Ivana Plechinger suočile su se s onim najgorim strahom. Sa strahom od smrti. Obje su doživjele moždani udar. Danijela dvaput. Nakon drugog postala je potpuno bespomoćna. Sve je ponovno učila. Hodati, jesti, odijevati se...

- Izgovorila sam naglas da nisam spremna umrijeti. Dakle taj strah, da je to to. Željela sam preživjeti, rekla je Danijela Orešić.

Danijela je bila u menadžerskim vodama. Sve je bilo važno, sve je bilo neodgodivo, moralo se više i brže. Do jednom...

Ivana svoj udar naziva darom jer je, kako kaže, ta stara Ivana doista umrla. Ta stara Ivana od sitnica je činila dramatične planine. Stara Ivana samu je sebe opterećivala i stvarala si nepotreban stres.

- Tek kad su mi rekli dijagnozu, kad mi je postalo jasno što se dogodilo, pomislila sam, Bože dragi, mogla sam umrijeti, rekla je Ivana Plechinger.

Obje su u tim trenucima, kada se smrači pred očima, kada ležiš nepokretan, razmišljale samo jedno, kako preživjeti. I ne ostaviti one koji im najviše znače.

- Mislim da sam svojoj obitelji skratila desetak godina života. Zbog straha koji su zbog mene ponovno preživjeli, kaže Danijela.

Danijelina šesnaestogodišnja kći skrivala je tugu. Majku nije htjela opterećivati.

- Ona je to skrivala u sebi. Tek poslije smo iščeprkali u razgovoru sa školskim psihologom koliko se ona ustvari prestrašila i koliko je bila tužna. Ona bi svoju tugu ispoljavala vani, na livadi sa svojim psima, rekla je Danijela.

Ivana je doživjela moždani udar u 39. godini. Majka joj je preminula u 39. godini. A onda je izgubila i oca.

- Mislim da je to mojem tati bio najveći udarac. Mislim da ga je to dokrajčilo jer je nekoliko godina nakon toga umro od srčanog udara, kaže Ivana.

Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj. Češće pogađa žene. Ove dvije žene nisu spremne umrijeti. Promijenile su svoj način života. Poručuju i drugima, može se i mora se.

Ivana je napisala i knjigu pod naslovom "Ono što ostaje, uvijek ljubav je" a diljem Hrvatske održava i radionice. S jednim ciljem, pružiti ruku onima koji sada prolaze kroz to što je ona prošla.


Inače, prvog petka u veljači drugu godinu zaredom obilježava se dan crvenih haljina.

Riječ je o zdravstveno-edukativnoj akciji u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Ureda za zdravstvo grada Zagreba.

Cilj akcije „Dan crvenih haljina" je podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pozornosti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

PRVI PETAK U VELJAČI #NOSICRVENO ZA ŽENE!

Akcija se održava od 5. do 7. veljače sa ciljem podizanja svijesti o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara kod žena. Moždani udar je treći vodeći uzrok smrtnosti i prvi uzrok invalidnosti kod žena.

- Poražavajući podaci ukazuju da je moždani udar treći uzročnik smrti kod žena, a prvi kada se govori o invalidnosti, istaknula je predsjednica Hrvatskog neurološkog društva Zdravka Poljaković.

Preporučila je redovne preventivne preglede, fizičku aktivnost i uravnoteženu prehranu kako bi se smanjila mogućnost moždanog udara. Moždani udar svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke.

Građani su na Cvjetnome trgu od 11 do 14 sati mogli razgovarati sa stručnjacima o specifičnostima moždanog udara kod žena, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije, provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara, izmjeriti tlak i šećer u krvi, kao i čimbenike zgrušavanja krvi, te se savjetovati o pravilnoj prehrani.

Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina u Lisinskom

Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina održat će se u petak, 7. veljače, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje će žene koje su preživjele moždani udar nositi crvene haljine, najavila je zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević.

Upozorila je kako je moždani udar kod žena nedovoljno prepoznat, istražen i liječen.

- On je prvi uzrok invaliditeta, a pravovremeno liječenje moždanog udara je od ključnog značenja za smanjenje stope smrtnosti i invalidnosti, rekla je.

Govoreći kako je iznimno važna uravnotežena prehrana, pozvala je građane da se posavjetuju s nutricionistima u savjetovalištima o prehrani.

- U Domu zdravlja Centar imamo savjetovalište koje vodi specijalistica nutricionizma koja izrađuje programe prehrane uvažavajući čimbenike svakog pacijenta. U zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo i Centru za mlade otvoreno je savjetovalište za prehranu i zdravstveno usmjerenu tjelesnu aktivnost. I tu savjetuju nutricionist i kineziolog, kazala je.

Šentija Knežević napominje da  se kod žena mnogo češće pojavljuju manje uočljivi simptomi, poput iznenadne glavobolje, mučnine, povraćanja, umora i pospanosti, zbog čega ih je važno educirati da prepoznaju simptome i odmah reagiraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!