13:10 / 13.05.2020.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/HRT

Niski start za izbore

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

S obzirom na javnu raspravu, zakon o obnovi, izgledno je, neće bit izglasan prije raspuštanja Sabora ako bi se išlo na izbore u srpnju.
Čini se da zakon o obnovi Zagreba i okolice - ipak neće biti donesen prije raspuštanja Hrvatskog sabora i izbora. Premijer Plenković izjavio je da će se provesti cjelovita javna rasprava. S tim se složio i gradonačelnik Bandić koji je dosad govorio da bez zakona neće poduprijeti raspuštanje Sabora.

50 dana od potresa - nacrt Zakona o obnovi u dogovoru s Gradom Zagrebom - sutra kreće u javnu raspravu. Premijer Andrej Plenković poručuje kako je materija zahtjevna. "Potres zahtijeva cjelovit pristup, a mi želimo da je zakon kvalitetan", dodaje.

Prošlog tjedna odlukom o rebalansu 141 milijun kuna usmjeren je na sufinanciranje hitne sanacije i nabave bojlera kućanstvima, a sutra će na Vladi biti prihvaćen i zaključak da se za one koji su izvan svojih stanova i kuća osigura plaćanje najamnine do obnove.

S obzirom na javnu raspravu, zakon o obnovi, izgledno je, neće bit izglasan prije raspuštanja Sabora ako bi se išlo na izbore u srpnju. S cjelovitom javnom raspravom složio se i gradonačelnik Milan Bandić koji je dosad govorio da bez zakona neće poduprijeti raspuštanje Sabora.

- Mi smo zadnji koji ćemo raditi problem oko raspuštanja što se tiče izbora, izbori nama odgovaraju uvijek - izjavio je novinarima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Da ćemo na izbore u srpnju već se uveliko nagađa - no na odluku u raspuštanju sabora još se čeka, a o rebalansu proračuna glasovat će se idući tjedan. predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić, kaže kako će za raspuštanje parlamenta, kada za to dođe vrijeme, imati 80 ruku. Dodao je da svakodnevno komunicira s partnerima iz koalicije i da će političku odluku o raspuštanju Sabora donijeti kada budu potpuno sigurni da je epidemija pod kontrolom.

O rebalansu proračuna se ne može glasovati dok ne prođe tri dana od rasprave, tijekom sutrašnjeg dana ćemo odlučiti - rekao je a na pitanje hoće li to biti u ponedjeljak, odgovara da je sve moguće. Što se tiče Zakona o obnovi Zagreba rekao je da je vrlo važan zakon, a hoće li se donijeti prije raspuštanja, to ovisi o datumu izbora, rekao je Bačić.

O raspuštanju Sabora, potvrdio je premijer Andrej Plenković, razgovarat će se sutra na sastanku parlamentarne većine.

Bauk: Raspuštanje Sabora možda 22. svibnja

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je kako će se, po zadnjoj informaciji, Sabor raspustiti 22. svibnja, a hoće li to biti dan prije ili kasnije ne zna jer "nije na mailing listi vladajućih". Ako bi se parlament raspustio u ponedjeljak, posljedica bi bila da se izbori moraju održati najkasnije 12. srpnja. Nema informaciju da će se Sabor raspustiti u ponedjeljak i u to se, dodaje, ne bi sto posto pouzdao.

Na pitanje hoće li SDP glasati o raspuštanju parlamenta, ponovio je da hoće budu li u trenutku glasanja ispunjeni uvjeti slobode kretanja i javnog okupljanja. Ne bude li toga do trenutka glasanja, vjerojatno neće glasati za raspuštanje Sabora, ali o tome će, kaže, definitivno utvrditi stav u Klubu. No, Bauk smatra da će vladajući, ako imaju dovoljno ruku za rebalans proračuna, imati ih i za raspuštanje parlamenta.

Batinić: U interesu građana da izbori budu što prije

Čelnik HNS-ova Kluba zastupnika Milorad Batinić kaže da ne zna točan datum raspuštanja Sabora, ali misli da je u interesu građana i države da izbori budu što prije. Najavio je da će ovaj tjedan na sastanku koalicije o tome dobiti podrobnije informacije.

- Zakon o obnovi Zagreba je spreman, treba ispoštovati i neke proceduralne obaveze, ali to neće spriječiti da se krene u obnovu temeljem postojećih zakona. Dobili smo tumačenje kako je bolje da idemo na izbore, a novi saziv sabora donese taj zakon - rekao je Batinić.

Grmoja: Sabor se raspušta u ponedjeljak

-
 Špekulira se da će Sabor biti raspušten u ponedjeljak i jasno je da su vladajući odlučili ići na izbore jer nema drugog način da zadrže vlast. Sve mjere koje su donijeli za gospodarstvenike i građane istječu u sedmom mjesecu a u devetom mjesecu tko živ - tko mrtav, prije toga treba otići na izbore, kazao je Nikola Grmoja iznoseći stajalište Kluba zastupnika Mosta.

Prije nego se vide razmjeri krize koja nas očekuje, žele to kapitalizirati, dodao je. Upozorio je pritom kako dio građana neće ni moći izaći na izbore, dio jer se boji koronavirusa, a nije omogućeno ni dopisno ni elektroničko glasovanje. Pita se i kako su osobe u samoizolaciji preko noći od 'bioterorista' postali oni koje HDZ želi vidjeti na biračkim mjestima.

Sladoljev: HDZ-ovi "žetončići" će podržati odluku o raspuštanju

Mostov Marko Sladoljev najavio je da će se o raspuštanju Sabora dogovarati s oporbom i odlučiti o podršci toj odluci, iako ne zna o kojem je datumu riječ. Uvjeren je da će i HDZ-ovi "žetončići" podržati odluku o raspuštanju jer, iako neki od njih neće opet ući u Sabor, kaže da "HDZ ima dovoljno duboku kesu da ih namiri nekom od sinekura u nekoj budućoj vladi".

Ćuraj: Izbori ako se steknu zdravstveni uvjeti

Na spomen izbora, Stjepan Čuraj (HNS) kaže kako je stav HNS-a  jasan - izbori da, ako se steknu zdravstveni, sigurnosni uvjeti. Tumači i kako raspuštanje Sabora ne znači nužno, automatsko održavanje izbora u ovakvim situacijama, s obzirom na odredbu da se mogu raspisati u roku od 30 do 60 dana do raspuštanja. Ako bi se nešto dogodilo u tih 30 dana i ako ne bi bila pozitivna mišljenja stručnjaka, onda se izbori ne bi održali, jer nitko nema pravo ugroziti naše građane, kaže Čuraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!